Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με βήμα σημειωτόν οι ευρωπαϊκές αγορές

Θετικό πρόσημο και μικρές κινήσεις για τους περισσότερους δείκτες. Μίνι ράλι 4% στη Βουλγαρία και άλμα 33,94% για τη First Investment Bank. Ήπιες πιέσεις για την ΒΝΡ και αναφορές για πρόστιμο $8,9 δισ.

Διστακτική άνοδο καταγράφουν οι ευρωπαϊκές αγορές μετά τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό της ευρωζώνης. Ξεχωρίζει το χρηματιστήριο της Βουλγαρίας που καταγράφει μίνι ράλι μετά τις νέες εξελίξεις αναφορικά με τον τραπεζικό κλάδο της χώρας και την έμπρακτη στήριξη της ΕΕ.

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX 30 ενισχύεται κατά 0,34% στις 9848  μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 είναι σχεδόν αμετάβλητος με απώλειες 0,03% στις 4435 μονάδες και στο Λονδίνο, ο FTSE 100 κατά 0,18% στις 6.771 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ υποχωρεί κατά 0,28% στις 10.931 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI καταγράφει απώλειες 0,32% στις 6831 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSE MIB κινείται χαμηλότερα κατά 0,24% στις 21.268 μονάδες.

Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη έμεινε αμετάβλητος στο 0,5%, το Μάιο, στη «ζώνη κινδύνου» δηλαδή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, παρά τα πρόσφατα πρωτοφανή μέτρα του Μάριο Ντράγκι. Παράλληλα, οι επενδυτές τηρούν επιφυλακτική στάση καθώς η ατζέντα της εβδομάδας είναι πλούσια σε αμερικανικά οικονομικά μεγέθη, με επικρατέστερο την ανεργία στις ΗΠΑ, αλλά και την ομιλία της Τζάνετ Γέλεν την Τετάρτη.

Από πλευράς μετοχών, ξεχωρίζει η μετοχή της First Investment Bank που καταγράφει ράλι 33,94% μετά τις διαβεβαιώσεις του προέδρου της Βουλγαρίας ότι οι καταθέσεις είναι ασφαλείς, αλλά και την απόφαση της Κομισιόν να προχωρήσει σε γραμμή πίστωσης 2,3 δισ. δολ. προκειμένου να στηριχθεί το τραπεζικό σύστημα της Βουλγαρίας. Σημειώνεται πως η μετοχή της μεγαλύτερης τράπεζας της Βουλγαρίας είχε κατρακυλήσει κατά 24% την Παρασκευή, καθώς οι καταθέτες είχαν τραπεί σε μαζική φυγή. Έχουν ακολουθήσει 6 συλλήψεις ατόμων για διασπορά ψευδών ειδήσεων αναφορικά με την υγεία των βουλγαρικών τραπεζών.

Επίσης, η μετοχή της γαλλικής τράπεζας BNP Paribas δέχεται ήπιες πιέσεις (0,5%) καθώς ο ξένος Τύπος αναφέρει πως κατέληξε σε διακανονισμό με το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ για επιβολή προστίμου 8,9 δισ. δολ. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v