Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιφυλακτική άνοδος στην Ευρώπη

Διστακτικά βήματα για τους ευρωπαϊκούς δείκτες. Στελέχη της Fed προειδοποιούν ότι η αύξηση επιτοκίων θα έρθει στις αρχές του 2015. Η προσοχή στα οικονομικά μεγέθη της ευρωζώνης. Ξεχωρίζει η Rolls Royce.

Οριακές κινήσεις καταγράφουν οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες στην Ευρώπη εν αναμονή νέων κρίσιμων οικονομικών για την οικονομία της ευρωζώνης και ενώ στελέχη της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ προειδοποιούν ότι η αύξηση επιτοκίων μπορεί να επέλθει νωρίτερα από ότι προεξοφλούν οι αγορές.

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX 30 ενισχύεται κατά 0,23% στις 9827 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,4% στις 4457 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατά 0,27% στις 6.754 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ σημειώνει άνοδο 0,5% στις 11.043 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI υποχωρεί κατά 0,63% στις 6922 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSE 100 κινείται υψηλότερα κατά 0,48% στις 21.487 μονάδες.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκεται η μετοχή της Rolls Royce με κέρδη 1,1% καθώς το Reuters αποκαλύπτει ότι βρίσκεται ένα βήμα πριν την ολοκλήρωση συμφωνίας με την Airbus.

Η προσοχή των επενδυτών όμως, στρέφεται κυρίως στην οικονομία και τις κεντρικές τράπεζες. Ο πρόεδρος της Fed του St. Louis, James Bullard έδωσε σαφές μήνυμα στις αγορές ότι η αύξηση των επιτοκίων μπορεί τελικά να έρθει νωρίτερα από ότι έχουν προεξοφλήσει. Μιλώντας στο Fox Business Network προέβλεψε ότι η πρώτη αύξηση επιτοκίων μπορεί να γίνει το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους.

Παράλληλα, τα οικονομικά μεγέθη για τις ΗΠΑ δεν ήταν ενθαρρυντικά. Οι καταναλωτικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 0,2% το Μάιο ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν διπλάσια αύξηση. Στην ευρωζώνη, επιβεβαιώθηκε ότι η γαλλική οικονομία έμεινε στάσιμη το πρώτο τρίμηνο του έτους και τώρα αναμένονται οι δείκτες οικονομικής και καταναλωτικής εμπιστοσύνης της Κομισιόν. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v