Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ήπιες πιέσεις στις ευρωπαϊκές αγορές

Πτωτικές τάσεις για πέμπτη συνεδρίαση στις αγορές της Γηραιάς Ηπείρου. Στο στόχαστρο η νορβηγική τράπεζα DNB και ο μεταλλευτικός κλάδος. Απογοητεύουν τα οικονομικά μεγέθη της Ασίας. Η προσοχή και στην Τράπεζα της Αγγλίας.

Αρνητικό πρόσημο και μικρές κινήσεις καταγράφουν οι ευρωπαϊκοί χρηματιστηριακοί δείκτες, καθώς τα τελευταία στοιχεία από το μέτωπο της οικονομίας απογοητεύουν, ενώ παράλληλα αναμένονται οι αποφάσεις της Τράπεζας της Αγγλίας για επιτόκια και πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX 30 υποχωρεί κατά 0,26% στις 9783 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,3% στις 4346 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατά 0,03% στις 6.716 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ σημειώνει απώλειες 0,49% στις 10.695 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI καταγράφει πτώση 1,14% στις 6298 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSE MIB κινείται χαμηλότερα κατά 0,34% στις 20.814 μονάδες.

Η προσοχή των επενδυτών είναι και πάλι στραμμένη στις τράπεζες. Η μετοχή της νορβηγικής DNB καταγράφει κάθετη πτώση 3,6% καθώς τα αποτελέσματα δευτέρου τριμήνου ήταν σημαντικά κατώτερα των προσδοκιών. Τις τελευταίες ημέρες άλλωστε, μπαράζ αρνητικών ειδήσεων δημιουργεί νευρικότητα για τις τραπεζικές μετοχές. Το πρόστιμο των 9 δισ. δολ. από τις ΗΠΑ στη γαλλική BNP Paribas, η επέκταση της έρευνας στη γερμανική Commerzbank και άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες, οι αναφορές για πρόστιμο 7 δισ. δολ. στη Citigroup και μόλις χθες, η αναβολή πληρωμής βραχυπρόθεσμου ομολόγου από την πορτογαλική Banco Espirito Santo έχουν δημιουργήσει ένα κλίμα έντονης νευρικότητας.

Παράλληλα, τα οικονομικά μεγέθη που ανακοινώνονται από την Ασία δεν είναι ενθαρρυντικά. Οι παραγγελίες για τον βιομηχανικό κλάδο της Ιαπωνίας βούλιαξαν το Μάιο κατά 19,5% σε μηνιαία βάση, ενώ οι αναλυτές περίμεναν αύξηση κατά 0,7%. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μείωση των βιομηχανικών παραγγελιών από τότε που καταγράφονται πρακτικά στη χώρα και για πολλούς αποτελεί κακό οιωνό για την πορεία των επιχειρηματικών επενδύσεων στη χώρα.

Στην Κίνα, τα οικονομικά μεγέθη επίσης απογοήτευσαν. Οι εξαγωγές αυξήθηκαν τον Ιούνιο λιγότερο από όσο περίμεναν οι αναλυτές – κατά 7,2% - ενώ το εμπορικό πλεόνασμα της χώρας ήταν κατά 5 δις. δολ. μικρότερο από τα 36,95 δις. δολ. που προέβλεπαν οι αναλυτές. «Στηρίζεται ακόμη το σενάριο για σταθεροποίηση της κινεζικής ανάπτυξης, αλλά όχι τόσο έντονα όσο θα θέλαμε» δήλωσε ο Σέιν Όλιβερ της AMP Capital Investors.

Κατά συνέπεια, ο μεταλλευτικός κλάδος δέχεται πιέσεις. Η μετοχή της BHP Biliton υποχωρεί κατά 0,3% και της Rio Tinto  κατά 0,4%.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v