Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοδικές τάσεις στις ευρωπαϊκές αγορές

Κέρδη για τους περισσότερους δείκτες. Ανοδικά και η μετοχή της Banco Espirito Santo με την αλλαγή διοίκησης. Η προσοχή στο μπαράζ εταιρικών αποτελεσμάτων, αλλά και στην Τζάνετ Γέλεν. Ανοδικά τα futures της Wall.

Οι επενδυτές φαίνεται πως αφήνουν πίσω τους την αναστάτωση που προκάλεσε την προηγούμενη εβδομάδα η πολύκροτη υπόθεση της Banco Espirito Santo. Οι περισσότεροι χρηματιστηριακοί δείκτες στη Γηραιά Ήπειρο κινούνται ανοδικά, ακολουθώντας την τάση που επικράτησε νωρίτερα στην Ασία, ενώ το ενδιαφέρον στρέφεται στο μπαράζ των εταιρικών αποτελεσμάτων που αναμένεται τις επόμενες ημέρες και την Τζάνετ Γέλεν.

Έτσι, ο γερμανικός DAX 30 ενισχύεται κατά 0,75% στις 9.738 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,6% στις 4.342 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατά 0,463% στις 6.734 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ σημειώνει άνοδο 0,11% στις 10.550 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI ανακάμπτει 0,32% στις 6.162 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSE MIB καταγράφει απώλειες 0,41% στις 20.530 μονάδες.

Θετικό πρόσημο σημειώνουν και τα futures των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών της Wall Street, όπου η μετοχή της Citigroup φέρεται να ενισχύεται 1% μετά την επίσημη ανακοίνωση για επιβολή προστίμου 7 δισ. δολ.

Η μετοχή της Banco Espirito Santo ενισχύεται 1,9% καθώς η διοίκηση της τράπεζας διόρισε ως νέο διευθύνοντα σύμβουλο τον Vitor Bento, έναν οικονομολόγο που χαίρει διεθνώς εκτίμησης και ο οποίος αναλαμβάνει το δύσκολο έργο να αναστηλώσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στην τράπεζα.

«Αν και πολλοί παράγοντες θα μπορούσαν να απειλήσουν το επενδυτικό κλίμα, όπως η κρίση στο Ιράκ που επηρεάζει τις τιμές του πετρελαίου και η αστάθεια στην Espirito Santo, προς το παρόν τα εμπόδια αυτά είναι διαχειρίσιμα και δεν μπορούν από μόνα τους να αποθαρρύνουν τους ταύρους τω ν αγορών» σχολιάζει ο  Scott B. MacDonald της MC Asset Management Holdings.

Έτσι, οι κλασικές τοποθετήσεις για όσους αποφεύγουν τον κίνδυνο κινούνται πτωτικά. Η τιμή του χρυσού υποχωρεί κατά 0,4% στα 1.332 δολ. ανά ουγκιά, ενώ το ιαπωνικό νόμισμα υποχωρεί κατά 0,1% στα 101,4 γεν ανά δολάριο.

Από την άλλη πλευρά όμως, οι επενδυτές διστάζουν να προχωρήσουν σε μεγάλες κινήσεις, καθώς αναμένουν εταιρικά αποτελέσματα από τράπεζες όπως η Goldman Sachs, η JPMorgan Chase και η Morgan Stanley και εταιρίες όπως η Google και η General Electric. Ο βασικός καταλύτης για τη βραχυπρόθεσμη πορεία των αγορών όμως, ενδεχομένως να είναι η επικεφαλής της Fed η οποία ξεκινά την Τρίτη τη διήμερη κατάθεσή της ενώπιον της αρμόδιας επιτροπής του Κογκρέσου και ενδεχομένως να δώσει περισσότερες πληροφορίες για την πρώτη αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v