Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Απόπειρα ανάκαμψης στις ευρωαγορές-Κέρδη 2% στη Λισαβόνα

Σταθεροποιητικά οι ευρωπαϊκοί δείκτες μετά το χθεσινό sell off στον ευρωπαϊκό Νότο. Κέρδη σχεδόν 2% στη Λισαβόνα. H Banco Espirito Santo δίνει στοιχεία για την έκθεσή της στη Espirito Santo Group. Η προσοχή στα δύο μεγάλα deal που ανακοινώθηκαν.

Απόπειρα ανάκαμψης στις ευρωαγορές-Κέρδη 2% στη Λισαβόνα

Διστακτικά βήματα ανόδου καταγράφουν οι ευρωπαϊκές αγορές μετά την χθεσινή κάθετη πτώση και τον πανικό προκλήθηκε κυρίως στις τραπεζικές μετοχές του ευρωπαϊκού Νότου… ελέω Banco Espirito Santo.

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX 30 ενισχύεται κατά 0,32% στις 9689 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,47% στις 4321 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατά 0,2% στις 6.685 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ σημειώνει άνοδο κατά 0,96% στις 10.636 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI ανακάμπτει κατά 1,95% στις 6224 μονάδες μετά την χθεσινή πτώση του 4% και στο Μιλάνο ο FTSE MIB  κινείται υψηλότερα κατά 1,05%.

«Το ερώτημα που βρίσκεται στο μυαλό των επενδυτών είναι εάν υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης στην ευρύτερη περιοχή από αυτό την τελευταία τραπεζική κρίση στην Πορτογαλία» δηλώνει ο Σταν Σαμού, της IG και συμπληρώνει: «Φαίνεται πως η αγορά δεν πιστεύει τελικά ότι αυτό συμβαίνει».

Υπενθυμίζεται ότι κατά την προηγούμενη συνεδρίαση, η μετοχή της δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας της Πορτογαλίας, της Banco Espirito Santo, οδηγήθηκε σε αναστολή διαπραγμάτευσης μετά την ελεύθερη πτώση κατά 19%. Αιτία είναι τα προβλήματα στην εταιρεία, την Group Espirito Santo η οποία αθέτησε πληρωμή κουπονιού. Η είδηση έφερε μνήμες της κρίσης στην ευρωζώνη, επέφερε μαζικές ρευστοποιήσεις τραπεζικών μετοχών της περιφέρειας και οδήγησε στα ύψη το κόστος δανεισμού των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου.  

Η ίδια η Banco Espirito Santo δήλωσε το απόγευμα της Πέμπτης, πως η έκθεσή της στην Espirito Santo Group διαμορφώνεται στα 1,18 δισ. ευρώ. Παράλληλα, αρκετοί αναλυτές έσπευσαν να επισημαίνουν πως ο κίνδυνος μετάδοσης της κρίσης, αφορά τελικά περισσότερο τις εταιρείες του ομίλου όπως και τις εταιρίες στις οποίες ενδεχομένως να υπάρχουν συμμετοχές (εκ των οποίων και η Portugal Telecom), αλλά όχι τον ευρύτερο ευρωπαϊκό Νότο.

Παράλληλα, η σημερινή ειδησεογραφία περιλαμβάνει δύο μεγάλα deal. Στον κλάδο των καπνοβιομηχανιών, Reynolds American και τη Lorillard συζητούν το ενδεχόμενο συγχώνευσης, ενώ η Imperial Tobacco δήλωσε πως ενδιαφέρεται για την εξαγορά περιουσιακών στοιχείων και brand names των δύο. Η μετοχή της Imperial Tobacco ενισχύεται κατά σχεδόν 3%. Επίσης, η Indesit ενισχύεται κατά 2,9% καθώς η Whirlpool συμφώνησε να αγοράσει πλειοψηφικό πακέτο έναντι 1 δισ. δολ. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v