Πτωτικές τάσεις επικρατούν στις ευρωπαϊκές αγορές, καθώς η νέα κλιμάκωση στην αντιπαράθεση της Ρωσίας με τη Δύση δίνει την αφορμή για διορθωτικές κινήσεις. Έντονες πιέσεις δέχεται το χρηματιστήριο της Μόσχας στον απόηχο των νέων αυστηρότερων κυρώσεων που επιβλήθηκαν στη χώρα.
Έτσι, ο γερμανικός DAX 30 υποχωρεί κατά 1,03% στις 9757 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 1,1% στις 4321 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατά 0,28% στις 6.775 μονάδες.
Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ σημειώνει απώλειες 1,24% στις 10.538 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI καταγράφει πτώση 1,36% στις 6213 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSE MIB κινείται χαμηλότερα κατά 1,45% στις 20.763 Αρνητικό το πρόσημο και στα futures των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών της Wall Street.
Ο ρωσικός Micex υποχωρεί κατά 2,9% στις 1.431 μονάδες, ενώ το ρούβλι υποχωρεί στο χαμηλότερο επίπεδο τεσσάρων μηνών έναντι του δολαρίου, καταγράφοντας πτώση 1,7% στα 34,9765 δολ.. Η απόδοση των 10ετών ομολόγων της Ρωσίας ενισχύεται κατά 30 μονάδες βάσης. Έντονες πιέσεις δέχονται και οι μετοχές εταιριών με μεγάλη έκθεση στη Ρωσική αγορά, όπως είναι η Raffeisen Bank που υποχωρεί κατά 2%.
Χθες, η αμερικανική ηγεσία ανακοίνωσε νέες αυστηρότερες κυρώσεις στη Ρωσία, αναφερόμενη μάλιστα σε συγκεκριμένες επιχειρήσεις. Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι η επιβολή κυρώσεων σε 4 συγκεκριμένους ρωσικούς ομίλους - Rosneft που υποχωρεί κατά 5%, Novatek που υποχωρεί κατά 4,2%, Gazprombank και Vnesheconombank (VEB) – μπορεί να επιφέρει αλυσιδωτές επιπτώσεις. «Αυτοί οι 4 έχουν τρομακτικό όγκο ξένων χρεών. Θα είναι πλέον πολύ δύσκολο για αυτούς να αναχρηματοδοτήσουν τα χρέη τους» δήλωσε Ευρωπαίος τραπεζίτης με έδρα στη Μόσχα και προσέθεσε: «Οι μεγάλοι διαχειριστές κεφαλαίων της Δύσης θα διστάζουν να αγοράσουν τίτλους των 4 ακόμη κι αν προσφέρονται σε ευρώ ή ρούβλι»
Ανώτατο στέλεχος μεγάλης ρωσικής τράπεζας δήλωσε στους Financial Times πως με αυτές τις κυρώσεις μπορεί να ξεκινήσει μία ανεξέλεγκτη μάχη με απρόβλεπτες συνέπειες. «Όλοι θα υποφέρουν» δήλωσε προσθέτοντας ότι οι κρατικές τράπεζες μπορεί να αθετήσουν πληρωμές ξένων χρεών και η κυβέρνηση να αντεπιτεθεί κρατικοποιώντας τα περιουσιακά στοιχεία αμερικανικών πετρελαϊκών στη Ρωσία.
Με αυτή την άποψη συμφώνησε και ο Ευρωπαίος τραπεζίτης. «Ο φόβος μου είναι πως η εξέλιξη αυτή θα εξωθήσει τους Ρώσους σε αντίποινα με πραγματικές επιπτώσεις για τις αμερικανικές επιχειρήσεις εδώ. Μπορεί να αρχίσουν να αποσύρουν άδειες παραμονής και να αποκόβουν τις αμερικανικές επιχειρήσεις» δήλωσε.
Παράλληλα με τη ανάδειξη του γεωπολιτικού κινδύνου, οι επενδυτές προβληματίζονται και από τις αναφορές περί νέας εταιρικής χρεοκοπίας στην Κίνα. Μετά την Chaori Solar που είχε προκαλέσει αναστάτωση στις διεθνείς αγορές, μία κατασκευαστική εταιρία δηλώνει ότι ενδεχομένως να αθετήσει πληρωμή ομολόγου ύψους 64 εκατ. δολ. την επόμενη εβδομάδα.
Οι εξελίξεις αυτές στρέφουν και πάλι τους επενδυτές στις αποκαλούμενες «οάσεις ασφαλείας». Η τιμή του χρυσού ενισχύεται κατά 0,7% στα 1.308,31 δολ. ανά ουγκιά, ενώ στις 15 Ιουλίου είχε υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδο μήνα. Το ιαπωνικό νόμισμα ενισχύεται στα 101,45 γεν έναντι του δολαρίου.
Εκτός από τις γεωπολιτικές εξελίξεις, η προσοχή των επενδυτών στρέφεται στα εταιρικά αποτελέσματα, αλλά και στο μέτωπο της οικονομίας. Η μετοχή της SAP ξεχωρίζει με κέρδη 4% καθώς η γερμανική εταιρεία προχώρησε σε αναβάθμιση του ετήσιου στόχου εσόδων για τις εφαρμογές cloud. Στον αντίποδα, η μετοχή της Novartis υποχωρεί κατά 1,4% καθώς τα αποτελέσματα της ελβετικής φαρμακευτικής απογοήτευσαν.
Οι αγορές αναμένουν αργότερα τα στοιχεία για τον πληθωρισμό Ιουνίου της ευρωζώνης. Η μέση εκτίμηση των αναλυτών είναι πως θα επιβεβαιωθεί η αρχική ένδειξη της Eurostat, για πληθωρισμό στο 0,5%.