Νευρικό το κλίμα στις ευρωαγορές

Αναπόφευκτη όπως αναφέρουν και οι αναλυτές, η πρωινή σύγχυση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ύστερα και τη χθεσινή βουτιά της Wall Street. Οι γενικοί δείκτες ξεκίνησαν με πτώση, για να ”γυρίσουν” ανοδικά μόλις δέκα λεπτά μετά το άνοιγμα, και να επιστρέψουν πτωτικά -με εξαίρεση τη Φρανκφούρτη- λίγο μετά. Διαμορφωτές τάσης ο τεχνολογικός και ο τραπεζικός κλάδος.

Νευρική η εικόνα των ευρωαγορών στο άνοιγμα, καθώς άλλαξαν πρόσημο από αρνητικό σε θετικό και ξανά πίσω, μέσα στο πρώτο μόλις δεκάλεπτο των συνεδριάσεων, σε μια προσπάθεια να αναζητήσουν αυτόνομη πορεία.

Έτσι, λίγο μετά το άνοιγμα ο DAX κερδίζει 1,38% στις 3564,23 μονάδες, ενώ και ο γαλλικός CAC 40 υποχωρεί κατά 0,65% με ανάλογη και την εικόνα του FTSE 100, ο οποίος χάνει 1,12%.

Μόνο θετικά δεν είναι, άλλωστε, τα σχόλια των Ευρωπαίων αναλυτών όσον αφορά στη σημερινή πορεία των δεικτών στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς και η υποχώρηση του δείκτη U.S. Standard & Poor’s 500 κατά 2,7% για τέταρτη συνεχή ημέρα που τον έφερε σε επίπεδα του 1997, αποτελεί ακόμη ένα αρνητικό σημάδι για το κλίμα στις αγορές.

Οι μετοχές που αναμένεται να δώσουν την τάση στις ευρωαγορές είναι αυτές των Aegon, Vodafone Group και UBS, ύστερα και από την πτωτική τους πορεία χθες στη Wall.

Σε δύσκολη θέση αναμένεται να βρεθούν και οι τράπεζες, ειδικά ύστερα από την αποδοχή των κατηγοριών για εμπλοκή στο σκάνδαλο της Enron, από την J.P. Morgan, ωστόσο υπάρχουν ψύγματα αντίδρασης από τις ευρωπαϊκές τράπεζες.

Κάθοδική πορεία αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλες τεχνολογικές και μη μετοχές, όπως για παράδειγμα η Siemens που αναμένεται να ανακοινώσει μειωμένη κερδοφορία β’ τριμήνου σήμερα, αλλά και η ABB, η οποία ήδη ανακοίνωσε μειωμένα κατά 62% κέρδη το α’ εξάμηνο της τρέχουσας χρήσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v