Εταιρικά νέα ”made in usa” μάτωσαν την Ευρώπη

”Κόλαφος” αποδείχθηκαν για τις ευρωαγορές τα εταιρικά νέα από τις ΗΠΑ, αφού οι προβλέψεις της Microsoft, της Sun Microsystems αλλά και τα οικονομικά αποτελέσματα της Nortel, προκάλεσαν σημαντικότατες απώλειες.

Το αρνητικό άνοιγμα της Wall και τα εταιρικά νέα από τις ΗΠΑ φάνηκαν αρκετά, για να βυθίσουν για άλλη μια συνεδρίαση τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Πιο συγκεκριμένα, οι αρνητικές προβλέψεις των Microsoft, Nortel και Sun Microsystems, αναφορικά με την πορεία της αγοράς των υπολογιστών στο υπόλοιπο του έτους, επηρέασαν αρνητικά το επενδυτικό κοινό, το οποίο προχώρησε σε εκτεταμένες πωλήσεις τίτλων τεχνολογικών εταιριών.

Το αρχικό ”μούδιασμα” των επενδυτών, επέτεινε η ανακοίνωση της διεύρυνσης του εμπορικού ελλείμματος των ΗΠΑ, για το μήνα Μάιο, σημάδι περαιτέρω πιέσεων στις μετοχές αλλά και στο δολάριο, όπως εκτιμούν οι αναλυτές.

Οι τηλεπικοινωνιακές μετοχές κατέγραψαν επίσης ισχυρές απώλειες, ύστερα από τις πιέσεις από την Ericsson, η οποία προχώρησε σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, προσφέροντας τους νέους τίτλους με 74% discount, και πιέζοντας έτσι τις παλαιές μετοχές.

Αρνητικά κινήθηκαν επίσης η Nokia, στον απόηχο των χθεσινών ανακοινώσεών της, αλλά και η Alcatel.

Στον αντίποδα, κέρδη κατέγραψαν οι τίτλοι της Abey National, αφού η εταιρία πιθανόν να αποτελέσει στόχο επιθετικής εξαγοράς από Αυστραλιανή τράπεζα.

Στη Φρανκφούρτη, η μετοχή της Infineon, υποχώρησε σημαντικά, αν και η εταιρία ανακοίνωσε αποτελέσματα ανάλογα των εκτιμήσεων, προειδοποιώντας όμως παράλληλα τους αναλυτές πως πιθανόν να αντιμετωπίσει μειωμένη ζήτηση το υπόλοιπο έτος.

Στις 4.098 μονάδες διαμορφώθηκε ο FTSE 100, υποχωρώντας κατά 4,63%, ενώ στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 υποχώρησε κατά 5,4%, διαμορφούμενος στις 3.324 μονάδες.

Στην Φρανκφούρτη, ο DAX υποχωρεί κατά 5,01%, ενώ ο NEMAX 50 κινείται στις 542 μονάδες, χάνοντας το 4,96% της αξίας του.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v