Αντιφατικά συναισθήματα στην Ευρώπη

Επιβεβαιώνουν τις προβλέψεις των αναλυτών για νευρικό άνοιγμα και αναζήτηση κατεύθυνσης, οι δείκτες των κυριότερων ευρωπαϊκών αγορών. Η χθεσινή άνοδος χαρακτηρίζεται από κάποιους ”τεχνική”, ενώ επισημαίνεται ότι την τάση στις σημερινές συνεδριάσεις θα δώσουν εταιρικά αποτελέσματα ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, όπως η Nokia.

Μικτά συναισθήματα στο άνοιγμα για τις ευρωαγορές, οι οποίες φαίνεται να επιβεβαιώνουν τις ανησυχίες των αναλυτών για ”νευρικότητα”, που προέρχεται από την ανακοίνωση αποτελεσμάτων κάποιων τεχνολογικών και την αναμονή νέων ανακοινώσεων, κυρίως της Nokia.

Λίγο μετά το άνοιγμα ο γερμανικός DAX, υποχωρεί κατά 0,45% στις 4074,86 μονάδες, ενώ ανάλογη είναι και η πορεία του FTSE 100 ο οποίος χάνει 0,13% στις 4185,20 μονάδες. Μικτή η πορεία του CAC 40, ο οποίος ξεκίνησε θετικά κατά 0,74%, ”γύρισε” εντός δέκα λεπτών στο -0,20%, να να επανέλθει οριακά θετικά κατά 0,06% λίγο αργότερα.

Οι αναλυτές άλλωστε, επεσήμαιναν νωρίς το πρωί το ενδεχόμενο μιας μικρής διόρθωσης στις ευρωαγορές, τονίζοντας ότι παρά τη χθεσινή αντίδραση οι ”αγορές συνεχίζουν να είναι νευρικές” καθώς τα αποτελέσματα των τεχνολογικών εταιριών δεν υποδεικνύουν μια έξοδο του κλάδου από την κρίση.

Οι ίδιοι τονίζουν ότι μετά την ανακοίνωση των IBM, Siebel Systems και Advanced Micro Devices για κέρδη β’ τριμήνου χαμηλότερα των αρχικών εκτιμήσεων, αρνητικά ενδέχεται να επηρεαστούν μετοχές όπως οι SAP, STMicroelectronics. Κινητικότητα αναμένεται και για τη μετοχή της Nokia, η οποία ανακοινώνει σήμερα αποτελέσματα β’ τριμήνου.

Νευρικά αναμένεται να κινηθεί και ο τραπεζικός κλάδος, στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, επηρεαζόμενος κυρίως από τα άσχημα αποτελέσματα της BNP Paribas.

Σύμφωνα, πάντως, με τους αναλυτές η τάση των ευρωπαϊκών αγορών θα εξαρτηθεί κατά πάσα πιθανότητα αποκλειστικά και μόνο από εταιρικές ειδήσεις ευρωπαϊκών, κυρίως, επιχειρήσεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v