Απώλειες - μαμούθ για τις ευρωπαϊκές αγορές

Η ”σύσταση” της Merrill Lynch προς τους απανταχού επενδυτές να πουλήσουν τις μετοχές τεχνολογικών εταιριών, η έντονα αρνητική πορεία της Wall Street και η απάθεια των επενδυτών προς τα θετικά νέα του φαρμακευτικού deal, οδήγησε τους ευρωπαϊκούς δείκτες σε ιστορικά χαμηλά.

Mε ισχυρές απώλειες ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση οι μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές, με τους FTSE 100 και CAC 40 να βρίσκονται σε χαμηλά 5 ½ και 3 ½ ετών, αντίστοιχα.

Οι επενδυτές αγνόησαν επιδεικτικά την απόλυτη ισοτιμία ευρώ – δολαρίου, αλλά και την εξαγορά της Pharmacia από τη Pfizer προχωρώντας σε αθρόες πωλήσεις τίτλων ανεξαρτήτως ουσιαστικά κλάδων.

Τις σημαντικότερες πιέσεις δέχθηκαν οι πετρελαϊκές, οι τεχνολογικές και οι τραπεζικές μετοχές, ενώ δεν διεσώθησαν ούτε οι φαρμακευτικές.

Κρίσιμο μερίδιο στην διαμόρφωση του αρνητικότατου κλίματος είχε η έκθεση του επενδυτικού οίκου Merrill Lynch, στην οποία διατυπώθηκε η σύσταση προς τους επενδυτές να πουλήσουν όλες τις μετοχές των τεχνολογικών εταιριών, πλην της Dell. Η ανακοίνωση βύθισε τους τίτλους των ευρωπαϊκών αντίστοιχων εταιριών (Vodafone, mmO2, Sage).

Σημαντική υποχώρηση, κατέγραψε η μετοχή της Shell, συμπαρασύροντας το σύνολο σχεδόν των πετρελαϊκών εταιριών, ύστερα από τις ανησυχίες που προκάλεσαν σε επενδυτές και αναλυτές αναφορές για εφαρμογή λογιστικών πρακτικών ”αμφιβόλου αξίας”, αναφορικά με μελλοντικές αποδόσεις επένδυσής της.

Πτωτικά κινήθηκαν και οι μετοχές της ΒP, παρά την αύξηση των τιμών του πετρελάιου, ενώ οι μετοχές των φαρμακευτικών AstraZeneca και GlaxoSmithKline δεν αποτέλεσαν εξαίρεση στην γενική τάση, αφού οι επενδυτές θεώρησαν πως θα βρεθούν αντιμέτωπες με ισχυρό ανταγωνισμό από το νέο εταιρικό σχήμα.

Στο Παρίσι, ισχυρές πιέσεις δέχθηκαν οι τίτλοι της Carrefour, αφού οι επενδυτές δε φάνηκαν ικανοποιημένοι από τις πωλήσεις α΄ εξαμήνου που ανακοίνωσε, ενώ η άνοδος του ευρώ έπληξε την Sodexho Alliance.

Στις 3.994 μονάδες ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση ο αγγλικός FTSE 100, υποχωρώντας κατά 5,44%, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 κατέγραψε απώλειες ύψους 5,40%, στις 3.323 μονάδες.

Αναλόγα πτωτικές τάσεις διαμορφώνονται και στην Φρανκφούρτη, όπου ο δείκτης DAX κινείται στις 3.966 μονάδες, υποχωρώντας κατά 3,81%, ενώ ο NEMAX 50 διαμορφώνεται στις 516 μονάδες, υποχωρώντας κατά 3,51%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v