Με μικτά πρόσημα έκλεισε η Ευρώπη

Η απροσδόκητη υποχώρηση του δείκτη καταναλωτικού κλίματος του Μίτσιγκαν και κατ’ επέκταση οι πιέσεις που ασκήθηκαν στο Dow, εξάλειψαν τα πρωϊνά κέρδη των ευρωαγορών, ενώ το Λονδίνο έκλεισε με αρνητικό πρόσημο. Πιέσεις σε φαρμακευτικές και πετρελαϊκές εταιρίες

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση οι μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές, αδυνατώντας να κατοχυρώσουν τα προηγούμενα κέρδη.

Οι αναλυτές της αγοράς αποδίδουν το ενδοσυνεδριακό γύρισμα και την νευρικότητα που παρατηρήθηκε στα αρνητικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν από τις ΗΠΑ και συγκεκριμένα την πτωτική πορεία του δείκτη καταναλωτικού κλίματος του Μίτσιγκαν, ο οποίος διαμορφώθηκε για τον Ιούλιο στο 86,5 από 92,4 τον Ιούνιο.

Κύκλοι της αγοράς σχολίαζαν σχετικώς, πως οι ευρωπαίοι επενδυτές δεν έχουν ακόμη ξεφύγει από την ανασφάλεια που έχουν προκαλέσει τα λογιστικά σκάνδαλα στις ΗΠΑ και παραμένουν ιδιαιτέρως ευαίσθητοι σε οποιαδήποτε οικονομικά στοιχεία δημοσιεύονται από την ισχυρότερη οικονομία της υφηλίου.

Aνοδικά κινήθηκαν οι μετοχές του τηλεπικοινωνιακού κλάδου στην Αγγλία, ύστερα από τις πιέσεις που δέχθηκαν τις τελευταίες ημέρες με τις Vodafone και Cable & Wireless να δίνουν τον τόνο.

Ενισχυμένος ήταν επίσης ο τραπεζικός κλάδος, ενώ και οι ασφάλειες κατέγραψαν μικρά κέρδη, μετά το πλήγμα των υποβαθμίσεων που δέχθηκαν αυτή την εβδομάδα.

Καθοδικά κινήθηκαν οι μετοχές των πετρελαικών εταιριών αλλά και οι φαρμακοβιομηχανίες, ύστερα από το νέο λογιστικό σκάνδαλο της Bristol Myers. Τον τόνο έδωσαν η Shell, με απώλειες 4,1%, η BP που υποχώρησε κατά 4,5% και η Astra Zeneca που κινήθηκε πτωτικά κατά 5%.

Απώλειες κατά 5% κατέγραψε η Carrefour, λόγω της ανησυχίας που προκάλεσε στους επενδυτές η ανακοίνωσή της για πτώση ύψους 1,5% των πωλήσεών της για το α΄ εξάμηνο του 2002.

Δυσφορία προκάλεσε ακόμα στους μετόχους, οι οποίοι έριξαν την αξία των τίτλων της κατά 4,5%, η πρόβλεψη της Aventis πως το αδύναμο δολάριο θα πλήξει τα έσοδά της για το β΄ τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

Στις 4.214 μονάδες ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση ο αγγλικός FTSE 100, υποχωρώντας κατά 0,14%, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με οριακά κέρδη 0.04%, διαμορφούμενος στις 3.513 μονάδες.

Οριακή άνοδο 0,07% καταγράφει λίγη ώρα πριν το κλείσιμο ο δείκτης DAX, διαμορφούμενος στις 4.121 μονάδες, ενώ πτωτικά κατά 0,53%, στις 533 μονάδες, κινείται ο NEMAX 50.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v