Goldman Sachs - Morgan Stanley βύθισαν την Ευρώπη

Η ”επιφυλακτική στάση” της Goldman Sachs και Morgan Stanley για την πορεία των γαλλικών και ορισμένων γερμανικών τραπεζών επέτεινε το ήδη βεβαρημένο, από την αρχή της συνεδρίασης, κλίμα οδηγώντας σε σημαντικές απώλειες τις αγορές, στις οποίες η έξωση 13 εταιριών από τον S&P είχε δώσει τον τόνο.

Με αρνητικό πρόσημο ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους δείκτες να κινούνται σε ελεύθερη πτώση λόγω του αρνητικού ανοίγματος στις ΗΠΑ, αλλά και την πρωινή είδηση της ”αποπομπής” 13 μεγάλων εταιριών από τον S&P.

Το βεβαρημένο κλίμα επέτεινε η επιφυλακτική στάση των Goldman Sacks και Morgan Stanley για τις γαλλικές τράπεζες (αλλά και μερικές γερμανικές), πλην της Credit Agricole. Η τελευταία μάλιστα προτίθεται να αντικαταστήσει την Dassault Systems στον δείκτη CAC 40.

Οι τίτλοι της γαλλικής αμυντικής εταιρίας κατακρημνίσθηκαν, αφού οι επενδυτές προχώρησαν σε αθρόες πωλήσεις των ”χαρτιών” στο άκουσμα της είδησης.

Καθοδικά κινήθηκε η Vodafone, ύστερα από την μείωση της τιμής για την δίκαιη αποτίμηση του τίτλου της από την ABN Amro, ενώ και η μετοχή της mmO2 υπέστη υποχώρηση.

Ανάλογα πτωτική είναι και η πορεία της μετοχής της Commerzbank, που υπέστη και αυτή υποβάθμιση από την Goldman Sachs από επίδοση ανάλογη της αγοράς (market perform) σε επίδοση κατώτερη της αγοράς (market underperform).

Φωτεινή εξαίρεση για άλλη μια συνεδρίαση η Deutsche Telekom, οι μετοχές της οποίας καταγράφουν οριακή άνοδο, λόγω των φημών για την απόλυση του προέδρου της.

Απώλειες της τάξεως του 2,70% κατέγραψε ο αγγλικός FTSE 100, διαμορφούμενος στις 4.420 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε στις 3.656 μονάδες, υποχωρώντας κατά 4,26%.

Στην Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX, λίγες ώρες πριν την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, υποχωρεί κατά 3,56%, στις 4.214 μονάδες, ενώ ο ΝΕΜΑΧ υποχωρεί κατά 3,42%, στις 550 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v