Περιόρισαν ελαφρώς τις απώλειες οι ευρωαγορές

Με απώλειες έκλεισαν τη συνεδρίαση οι ευρωπαϊκές αγορές, κατορθώνοντας ωστόσο να ανακτήσουν μέρος των απωλειών που κατέγραφαν ύστερα και από το ξέσπασμα νέου λογιστικού σκανδάλου στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Περιόρισαν τις απώλειες τους στο κλείσιμο της συνεδρίασης οι ευρωπαϊκές αγορές, ύστερα από τον αντίκτυπο που προκάλεσε το νέο λογιστικό σκάνδαλο στις ΗΠΑ από τη φαρμακοβιομηχανία Merck.

H εν λόγω φαρμακοβιομηχανία, η δεύτερη μεγαλύτερη των Ηνωμένων Πολιτειών, κατέγραψε απώλειες άνω του 10% στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, ύστερα από δημοσίευμα της Wall Street Journal που αναφέρει ότι η Merck συμπεριέλαβε έσοδα 12,4 δισ. δολαρίων, που η θυγατρική της ποτέ δεν κατέγραψε.

Πτωτικά κινήθηκε και η μετοχή της εταιρίας ποτών Diageo, καταγράφοντας απώλειες 4,5%, ύστερα από την προειδοποίηση που εξέδωσε σχετικά με τα κέρδη από τις δραστηριότητες στη Λατινική Αμερική.

Απώλειες κατά 5,6% σημείωσε και ο τίτλος της γαλλικής τηλεπικοινωνιακής France Telecom, καθώς η Fitch υποβάθμισε την πιστοληπτική της ικανότητα εξαιτίας των ανησυχιών για τη ρευστότητα αλλά και την ικανότητα της εταιρίας να ξεπληρώσει τα χρέη της.

Αντίθετα, ο άλλος γαλλικός κολοσσός, Vivendi Universal, σημείωσε άνοδο κατά 2%, εξαιτίας των προσδοκιών για επίλυση των προβλημάτων ρευστότητας της εταιρίας.

Ο FTSE 100 έκλεισε στις 4601,3 μονάδες με απώλειες 0,31%, ενώ ακολούθησε και ο CAC 40 με πτώση 0,13% διαμορφούμενος στις 3858,35. Την ίδια στιγμή, ο DAX κυμαινόταν στις 4419,09 μονάδες, με πτώση 1,43%.

Πτωτικά περί το 2% κινήθηκε και η μετοχή της Credit Suisse First Boston, καθώς η Moody’s υποβάθμισε την πιστοληπτική της ικανότητα εξαιτίας της πορείας της θυγατρικής Winterthur.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v