Ανέκαμψαν οι ευρωαγορές

Σημαντική ανάκαμψη κατέγραψαν οι ευρωαγορές, ωθούμενες κυρίως από τα κέρδη της μετοχής της Vivendi, που έφθασαν και το 18%, αλλά και του τραπεζικού κλάδου, ενώ οι αναλυτές παραμένουν επιφυλακτικοί. Ανοδος 9% για την EasyJet, ύστερα από την αναβάθμισή της σε strong buy από τη Merrill Lynch.

Ανοδικά έκλεισαν τη συνεδρίαση οι ευρωαγορές λόγω θετικών εταιρικών ειδήσεων, με τους αναλυτές ωστόσο να επισημαίνουν ότι η ανοδική αυτή πορεία δεν στηρίζεται σε ουσιαστικές θετικές εξελίξεις, προειδοποιώντας για την περαιτέρω πορεία των αγορών.

Κατά 9% ενισχύθηκε και η μετοχή της EasyJet, ύστερα από την αναβάθμισή της από τη Merrill Lynch.

Η εκτίμηση της αγοράς αφορά στο ότι υπάρχει έντονος προβληματισμός σχετικά με τη δυναμική και τη διάρκεια της οικονομικής ανάκαμψης στις Ηνωμένες Πολιτείες, που επηρεάζει άμεσα και την Ευρώπη.

Ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε στις 4471,2 μονάδες με κέρδη 1,79%, και ακολούθησε ο CAC με άνοδο 2,04% στις 3697,13 μονάδες. Ο DAX διαμορφωνόταν στις 4231,46 μονάδες, καταγράφοντας κέρδη περί το 2,25%.

Στην άνοδο των αγορών συνέβαλλαν τα μέγιστα και οι μετοχές του κλάδου των τηλεπικοινωνιών, με τη Vodafone να κερδίζει πάνω από 5%, και την ανταγωνιστική της mmO2 να ακολουθεί με κέρδη 3,6%. Άνοδο κατά 4% σημείωσε και η Cable & Wireless.

Οι θετικές εκτιμήσεις αναλυτών για τη HSBC βοήθησαν τη μετοχή της εταιρίας να αυξηθεί κατά 3,2%. Σημαντικά κέρδη κατέγραψαν και οι υπόλοιπες μετοχές του κλάδου.

Εντυπωσιακή άνοδο κατά 9% σημείωσαν και οι μετοχές της Easy Jet του ελληνοκύπριου επιχειρηματία Χατζηιωάννου, καθώς η Merrill Lynch αναβάθμισε τη μετοχή της εταιρίας σε strong buy.

Η Vivendi Universal, που από την έναρξη του έτους έχει υποχωρήσει περί το 80%, έκλεισε με κέρδη κοντά στο 7,5%, αφού πρώτα είχε αυξηθεί και πάνω από το 18%, ύστερα από το διορισμό του Ζαν Ρενέ Φορτού στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου.

Κέρδη κατά 10% περίπου κατέγραψε και η μετοχή της France Telecom, με τους επενδυτές να αισιοδοξούν ότι η γαλλική κυβέρνηση θα υποστηρίξει τελικά την υπερχρεωμένη εταιρία τηλεπικοινωνιών.

Ανοδικά κατά 3,5% κινήθηκε η μετοχή της Siemens, ύστερα από τις αισιόδοξες εκτιμήσεις του επικεφαλής της μονάδας της στις Ηνωμένες Πολιτείες για αύξηση της ζήτησης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v