Macro και Vivendi βύθισαν τις ευρωαγορές

Βαριές απώλειες γνώρισαν οι δείκτες των ευρωπαϊκών αγορών στη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης, καθώς τα αρνητικά οικονομικά στοιχεία της ευρωζώνης σε συνδυασμό με το αντίστοιχο πτωτικό κλίμα στη Wall, δεν άφησαν περιθώρια για αντίσταση.

Με υψηλές απώλειες έκλεισε η συνεδρίαση των ευρωπαϊκών αγορών, καθώς οι αρνητικές τόσο μακροοικονομικές όσο και εταιρικές ειδήσεις, σε συνδυασμό με το αντίστοιχο πτωτικό κλίμα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, δημιούργησαν έντονα αρνητικό κλίμα.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρέθηκε για άλλη μια φορά η γαλλική αγορά, ύστερα από την παραίτηση του CEO της Vivendi, Ζαν Μαρί Μεσιέ και την αναστολή της διαπραγμάτευσης της μετοχής της εταιρίας. Προηγουμένως είχε αποκαλυφθεί ότι ο γαλλικός όμιλος είχε φουσκώσει τα κέρδη του 2001 κατά 1,5 δισ. ευρώ.

Μέσα σε λίγες ώρες η μετοχή της Vivendi κατέρρευσε κατά 40%, εξανεμίζοντας παράλληλα και 10 δισ. ευρώ από τη χρηματιστηριακή της αξία. Σημαντικές απώλειες κατέγραψε και ο τραπεζικός κλάδος, με τις BNP Paribas και Societe Generale να υποχωρούν περί το 4% και 3% αντίστοιχα, καθώς είναι μεταξύ των κυρίων δανειστών της Vivendi. O CAC 40 του γαλλικού χρηματιστηρίου έκλεισε με απώλειες 4,15% στις 3735,66 μονάδες.

Στο Λονδίνο η ασφαλιστική εταιρία Prudential ήταν μεταξύ των μεγαλύτερων ”χαμένων”, καθώς αναλυτές της Morgan Stanley υποβάθμισαν την πιστοληπτική της ικανότητα, θέτοντας μάλιστα και νέα τιμή στόχο.

Η Vodafone ήταν εκείνη που οδήγησε τις μετοχές του τηλεπικοινωνιακού κλάδου σε πτωτική πορεία, καθώς ενισχύθηκαν οι φήμες ότι η μεγαλύτερη εταιρία κινητής τηλεφωνίας παγκοσμίως σχεδιάζει να εξαγοράσει το 44% που κατέχει η Vivendi στην Cegetel. O δείκτης FTSE 100 έκλεισε στις 4546,8 μονάδες με πτώση 2,97%.

Αντίστοιχο ήταν το κλίμα και στη Φρανκφούρτη, με το δείκτη DAX να υποχωρεί πάνω από 4% στις 4183,71 μονάδες και τις μετοχές του τεχνολογικού κυρίως κλάδου να οδηγούν την πτώση. Η Infineon σημείωσε απώλειες 0,9%, ενώ ακολούθησε και η Epcos με πτώση 0,7%.

Στη διαμόρφωση του κλίματος δεν βοήθησαν καθόλου και τα μακροοικονομικά στοιχεία για την ευρωζώνη που ανακοινώθηκαν. Συγκεκριμένα, σε χαμηλότερο επίπεδο διαμορφώθηκε η καταναλωτική και επιχειρηματική εμπιστοσύνη, ενώ αμετάβλητος παρέμεινε ο δείκτης της ανεργίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v