Μίνι ράλι ανάκαμψης στις ευρωπαϊκές αγορές

Με οδηγό…τη Wall, οι ευρωπαϊκές αγορές συνέχισαν το ανοδικό ράλι κλείνοντας με κέρδη πέρα από κάθε προσδοκία. Η δυναμική έναρξη στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού σε συνδυασμό με την υποχώρηση του ευρώ έναντι του δολαρίου, δημιούργησαν το κλίμα για το κλείσιμο της εβδομάδας με χαμόγελα.

Με κέρδη κοντά στο 5% έκλεισαν τη συνεδρίαση οι ευρωπαϊκές αγορές, δεχόμενες και την ευεργετική επίδραση από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, όπου και διαμορφώνεται το κλίμα για μια υψηλά ανοδική συνεδρίαση.

Σημαντικά κέρδη κατέγραψαν κυρίως οι μετοχές του τηλεπικοινωνιακού κλάδου. Η France Telecom οδήγησε κυρίως την άνοδο του κλάδου, καταγράφοντας κέρδη περί το 14%, καθώς συνεχίζονται οι φήμες για πιθανή ενίσχυσή της από τη γαλλική κυβέρνηση, στην προσπάθεια αποπληρωμής των χρεών.

Ανάλογη ήταν και η άνοδος της Deutsche Telekom, με κέρδη άνω του 8%, ενώ ακολούθησε τόσο η Vodafone, κατά 5,6%, όσο και η θυγατρική της France Telecom, Orange, με άνοδο 11%.

Η μετοχή της Vivendi Universal διεύρυνε τα κέρδη της από την προηγούμενη συνεδρίαση, καθώς εκτινάχθηκε κατά 9%, ύστερα από την ανάληψη των διευθυντών καθηκόντων της εταιρίας από μια ομάδα ”βετεράνων” του επιχειρηματικού κόσμου της Γαλλίας.

Ουσιαστικά κέρδη σημείωσε και η μετοχή της φαρμακευτικής AstraZeneca, η οποία ενισχύθηκε κατά 4,4%, καθώς ανακοίνωσε ότι η Ιαπωνία είναι η πρώτη χώρα που έδωσε την έγκρισή της για την κυκλοφορία του φαρμάκου της εταιρίας, Iressa.

Ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε στις 4615,6 μονάδες με άνοδο 3,23%, ο CAC 40 διαμορφώθηκε στις 3863,28 μονάδες με κέρδη 4,49%, ενώ την ίδια στιγμή ο DAX σημείωνε άνοδο πάνω από το 4%, διαμορφούμενος στις 4431,94 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v