Σε βαθύ κόκκινο η Ευρώπη!

Η εισαγόμενη από τις ΗΠΑ ανησυχία για τα λογιστικά σκάνδαλα και η είδηση της πιθανής ανάμειξης του αντιπροέδρου Τσένι σε ανάλογη ιστορία, οδήγησαν τις ευρωπαϊκές αγορές σε ιδιαιτέρως χαμηλά επίπεδα, ενώ οι συνεχείς υποβαθμίσεις εταιριών επέτειναν περαιτέρω το κλίμα.

Με αρνητικό πρόσημο ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, εν μέσω ανησυχιών για τα λογιστικά σκάνδαλα των ΗΠΑ αλλά και από τις απώλειες που καταγράφει η Wall Street.

Το κλίμα επέτεινε περαιτέρω η είδηση για πιθανή ανάδειξη της φαρμακευτικής Bristol Myers σε λογιστικό σκάνδαλο, αλλά και οι υπόνοιες πως ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Ντ. Τσένι, είναι πιθανόν αναμεμιγμένος σε λογιστικά μαγειρέματα.

Οι μετοχές του ασφαλιστικού κλάδου δέχθηκαν σημαντικές πιέσεις ύστερα από τις επιφυλάξεις που εξέφρασαν χρηματοπιστωτικοί οίκοι, για την δυνατότητά τους να ανταποκριθούν στις οικονομικές υποχρεώσεις τους, λόγω την πτώσης των τίτλων τους.

Ανάλογα πτωτική πορεία ακολούθησαν και οι μετοχές των media, ύστερα από την υποβάθμιση της Moody’s στη μετοχή της Reuters, από απόδοση ανάλογη της αγοράς (equal weight), σε απόδοση κατώτερη της αγοράς (underweight).

Πιέσεις δέχθηκαν και ο κλάδος των αυτοκινητοβιομηχανιών, αφού η Banc of America υποβάθμισε τις Ford και General Motors, ενώ και η Deutsche Bank κατέγραψε νέες απώλειες μετά την χθεσινή υποβάθμιση που υπέστη από την Lehman Brothers.

Στις 4.230 μονάδες ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση ο αγγλικός FTSE 100, καταγράφοντας απώλειες κατά 4,30%, ενώ ο γαλλικός CAC 40 υποχώρησε στις 3.512 μονάδες, μειωμένος κατά 3,95%.

Στις 4.050 μονάδες κινείται αυτή την ώρα ο δείκτης DAX στην Φρανκφούρτη, υποχωρώντας κατά 3,34%. Απώλειες κατά 4,25% καταγράφει και ο ΝΕΜΑΧ 50 διαμορφούμενος στις 525,7 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v