Χαμηλότερα οι ευρωαγορές λόγω ασφαλιστικών

Εντείνεται το πτωτικό κλίμα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με αιχμή κυρίως τις μετοχές των ασφαλιστικών εταιριών, ύστερα από την υποβάθμιση αρκετών εταιριών του κλάδου από χρηματοπιστωτικούς οίκους.

Οι μετοχές των ασφαλιστικών εταιριών είναι αυτές που εντείνουν το αρνητικό κλίμα στις ευρωαγορές, ύστερα από τους αρνητικούς σχολιασμούς αρκετών χρηματοπιστωτικών οίκων για αντιπροσώπους του κλάδου.

Απώλειες της τάξης του 2,6% καταγράφει η μετοχή της Axa, του δεύτερου μεγαλύτερου ευρωπαϊκού ομίλου ασφαλειών, καθώς η Morgan Stanley υποβάθμισε την πιστοληπτική της ικανότητα, τονίζοντας παράλληλα ότι θα πρέπει να αυξήσει τα κεφάλαιά της προκειμένου να ανακτήσει την ικανότητα ανάπτυξης.

Ακολούθησαν και οι τίτλοι των Munich Re και Swiss Re, με απώλειες 3,1% και 4,4%, καθώς η Merrill Lynch υποβάθμισε την πιστοληπτική της ικανότητα.

Πτώση σημειώνει και η μετοχή της Deutsche Bank κατά 2,3%, εξαιτίας των ανησυχιών για την κάλυψη πιθανών επισφαλειών από την έκθεσή της στην WorldCom.

Έντονα πτωτική τροχιά ακολουθεί και η Carrefour, η οποία ανακοίνωσε ότι οι πωλήσεις του δευτέρου τριμήνου υποχώρησαν κατά 2,8%, εξαιτίας της κρίσης των οικονομιών στη Λατινική Αμερική. Επιπρόσθετα, η UBS Warburg αλλά και η Schroder Salomon Smith Barney περιέκοψαν την τιμή στόχο για την εταιρία.

Οι φαρμακοβιομηχανίες συνέχισαν την πτωτική τους πορεία, ύστερα από την ανακοίνωση διεξαγωγής ερευνών στα αρχεία της αμερικανικής φαρμακοβιομηχανίας Bristol Myers, χωρίς ωστόσο να έχει βρεθεί τίποτα ύποπτο μέχρι στιγμής. Η Aventis υποχωρεί περί το 3,7%, ενώ ακολουθεί και η βιοτεχνολογική Serono κατά 7,2%.

Πιέσεις δέχονται και οι αυτοκινητοβιομηχανίες, ύστερα από την ανακοίνωση της υποχώρησης πωλήσεων αυτοκινήτων στη Δυτική Ευρώπη. Η Volkswagen καταγράφει πτώση 1,43%, ενώ και η DaimlerChrysler υποχωρεί περί το 0,67%.

Στο Παρίσι, η Peugeot υποχωρεί κατά 4,6% ενώ και η Renault καταγράφει απώλειες 11,7%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v