Σανίδα σωτηρίας για Ευρώπη οι δηλώσεις Γκρίνσπαν

Η αισιοδοξία που εξέφρασε ο Αλ. Γκρίνσπαν για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας αλλά και τα θετικά στοιχεία από τις ΗΠΑ, γύρισαν θετικά τις ευρωπαϊκές αγορές, πλην Παρισιού λόγω απωλειών της TotalFinaElf.

Με μικτά πρόσημα έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ύστερα από μια ιδιαιτέρως νευρική συνεδρίαση. Ωστόσο, το γεγονός της ημέρας για τις αγορές, (ομιλία Γκρίνσπαν), αποτέλεσε τη βασική αιτία ανάκαμψης των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων μαζί με θετικά στοιχεία της βιομηχανίας των ΗΠΑ.

Η αισιοδοξία που εξέφρασε ο Αλ. Γκρίνσπαν για την αμερικανική οικονομία, αλλά και η άνοδος των δεικτών βιομηχανικής παραγωγής και παραγωγικής επάρκειας αναπτέρωσε το πεσμένο ηθικό των ευρωπαίων επενδυτών.

Ανοδικά κινήθηκαν οι αυτοκινητοβιομηχανίες εν μέσω ικανοποίησης των επενδυτών για τα κέρδη ρεκόρ της General Motors, αλλά και οι τηλεπικοινωνιακές εταιρίες, ύστερα από τις συνεχόμενες πτώσεις που κατέγραψαν τις τελευταίες ημέρες, ενισχυμένες και από την παραίτηση του Ron Sommer από τη θέση του CEO της Deutsche Telekom.

Τις ισχυρότερες απώλειες κατέγραψαν οι εταιρίες του φαρμακευτικού κλάδου, με την GlaxoSmithKline να δίνει το ”έναυσμα” και την ΑstraZeneca να ακολουθεί ”κατά πόδας”.

Απώλειες κατέγραψαν επίσης οι ασφαλιστικές εταιρίες, ενώ ο τραπεζικός κλάδος χαρακτηρίσθηκε από έντονες διακυμάνσεις.

Στο Παρίσι η μετοχή της TotalFinaElf, που η στάθμισή της είναι η μεγαλύτερη στο γαλλικό δείκτη κατέγραψε σημαντικές απώλειες, λόγω ανησυχιών για την ενδυνάμωση του ευρώ, ενώ και η φαρμακευτική Aventis υποχώρησε σημαντικά.

Στις 4.021 μονάδες διαμορφώθηκε ο δείκτης FTSE 100, ενισχυόμενος κατά 0,69%, ενώ σε αρνητικό έδαφος έκλεισε το Παρίσι όπου ο CAC 40 υποχώρησε κατά 1,87%%, στις 3.261 μονάδες.

Ανοδικά κατά 0,60% κινείται αυτή την ώρα ο δείκτης DAX στις 3.936 μονάδες, ενώ ο ΝΕΜΑΧ 50 ενισχύεται κατά 0,73%, διαμορφούμενος στις 529 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v