Σε θετικό έδαφος ώθησαν τα εταιρικά νέα την Ευρώπη

Tα θετικά εταιρικά νέα παρείχαν το ”καύσιμο” της ώθησης των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων προς τα πάνω, με αιχμή τις IBM, Phillip Morris και Citigroup, ενώ ανάμικτα συναισθήματα προκάλεσαν τα αποτελέσματα της Nokia.

Με θετικά πρόσημα ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση της Πέμπτης τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ωθούμενα από τα εταιρικά νέα των ΗΠΑ και κυρίως των IBM και Phillip Morris, ενώ ”αναδρομική” ενίσχυση συνεχίζουν να λαμβάνουν οι τράπεζες από τα αποτελέσματα των Citigroup και J.P. Morgan.

Ο τραπεζικός κλάδος οδήγησε την αγορά υψηλότερα με τις Barclays και HBOS να σημειώνουν σημαντικά κέρδη, ενώ ανοδικά κινήθηκαν και οι ασφαλιστικές εταιρίες, με την Aviva να δίνει το έναυσμα.

Στον αντίποδα, ανησυχία προκάλεσαν στους επενδυτές τα ανάμικτα οικονομικά στοιχεία της Nokia, η οποία αν και ανακοίνωσε αυξημένα κέρδη β΄ τριμήνου κατά 46%, προέβλεψε μειωμένες πωλήσεις συσκευών κινητής τηλεφωνίας στο δεύτερο μισό του 2002, εξέλιξη που στάθηκε ικανή να θορυβήσει τους επενδυτές και να συμπαρασύρει τμήμα των τηλεπικοινωνιακών μετοχών καθοδικά.

Στο Παρίσι σημαντικά κέρδη κατέγραψαν οι εταιρίες πολυτελών ειδών LVMH και Pinault – Pintemps Redoute ύστερα από θετικά ανοδικά νέα, ενώ πτωτικά κινήθηκε η μετοχή της Allianz, λόγω της έντονης φημολογίας πως αναζητά συνεταίρο για τη θυγατρική της, Dresdner Kleiwort.

Στις 4.279 μονάδες έκλεισε το Λονδίνο, με το δείκτη FTSE 100 να ενισχύεται κατά 2,11%%, ενώ στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 ενισχύθηκε κατά 2,12%, διαμορφούμενος στις 3.513 μονάδες.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX ενισχύεται κατά 0,39%, στις 4.108 μονάδες, ενώ ο δείκτης ΝΕΜΑΧ 50 ενισχύεται κατά 1,63% στις 539 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v