Η WorldCom ”πιέζει” την Ευρώπη

Η μεγαλύτερη πτώχευση στην ιστορία των ΗΠΑ που κήρυξε η WorldCom, φαίνεται να ”πιέζει” στο άνοιγμα τις ευρωπαϊκές αγορές, οι οποίες υποχωρούν, με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι ο τεχνολογικός κλάδος θα δεχτεί σήμερα ακόμη ένα σημαντικό πλήγμα.

Πτωτικό το άνοιγμα για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, τα οποία φαίνεται να επηρεάζονται σημαντικά από την κήρυξη πτώχευσης της αμερικανικής WorldCom, γεγονός που αναμένεται να συμπαρασύρει ολόκληρο τον τεχνολογικό κλάδο.

Λίγο μετά το άνοιγμα, ο γερμανικός DAX υποχωρεί κατά 1,02% στις 3852,19 μονάδες, ενώ και ο γαλλικός χάνει περί το 1,10% στις 3289,59 μονάδες. Ανάλογη είναι και η πορεία του FTSE 100 που υποχωρεί κατά 2,16%.

Όπως τονίζουν και οι αναλυτές, μόνο αισιόδοξοι δεν μπορούν να είναι μετά και την υποχώρηση του δείκτη Dow Jones σε επίπεδα 1998, και την παράλληλη κήρυξη πτώχευσης από την WoldCom, -τη μεγαλύτερη στην ιστορία των ΗΠΑ.

Οι αναλυτές τονίζουν ότι η αρνητική ψυχολογία των επενδυτών τον τελευταίο καιρό, έχει μεταβάλει τόσο το κλίμα, που πλέον όσοι στο παρελθόν τοποθετούνταν άφοβα στις κεφαλαιαγορές, τώρα προτιμούν να διατηρούν σίγουρο το ”ρευστό” τους.

Αρνητικά, για μια ακόμη φορά αναμένεται να κινηθεί ο πολύπαθος κλάδος της τεχνολογίας, ύστερα από την πτώχευση της WorldCom, για την οποία παρά τα προβλήματα, οι αναλυτές περίμεναν ότι δεν θα κατέφευγε στην έσχατη λύση του chapter 11.

Ανάλογη πορεία αναμένεται και για τις φαρμακοβιομηχανίες, ύστερα από την ανακοίνωση αποτελεσμάτων β’ τριμήνου της ευρωπαϊκής Novartis, τα οποία ήταν σαφώς χαμηλότερα των αρχικών προβλέψεων, ενώ και οι πετρελαϊκές μετοχές δεν αναμένεται να κινηθούν ανοδικά, λόγω της υποχώρησης της τιμής του πετρελαίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v