Προς αναζήτηση αυτονόμησης οι ευρωαγορές

Σε μια ”απέλπιδα” -κατά τους αναλυτές- προσπάθεια να αυτονομηθούν, ξεκίνησαν με θετικό πρόσημο οι ευρωαγορές, στηριζόμενες κυρίως στην επιμέρους πορεία συγκεκριμένων μετοχών και κλάδων. Ωστόσο, σημαντικές παραμένουν οι ανησυχίες για το βάθος και την ένταση μιας ενδεχόμενης αντίδρασης.

Ποοσπάθειες αυτονόμησης στο άνοιγμα από τις ευρωαγορές, οι οποίες επιχειρούν να περιορίσουν τις απώλειες τόσων ημερών, στηριζόμενες σε επιμέρους μετοχές.

Λίγο μετά το άνοιγμα, ο γερμανικός DAX οδηγεί την ”αντίδραση” κερδίζοντας 1,72% πέριξ των 3755,67 μονάδων, ενώ και ο γαλλικός CAC 40 ακολουθεί με κέρδη 1,54% στις 3198,32 μονάδες. Ανάλογη η πορεία και του λονδρέζικου FTSE 100, ο οποίος κινείται κατά 0,76% ανοδικά.

Ωστόσο, σαφής είναι η έλλειψη αισιοδοξίας στους κύκλους των αναλυτών όσον αφορά στην πορεία των ευρωπαϊκών αγορών, την Τρίτη, λόγω και του αρνητικού κλίματος που συνεχίζεται και από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Πάντως, επιθυμώντας να δώσουν μια νότα αισιοδοξίας, οι αναλυτές τονίζουν ότι οι αγορές προσπαθώντας είτε να περιορίσουν τις απώλειες, είτε να αντιδράσουν (στην καλύτερη περίπτωση) θα επιχειρήσουν στα ”σταθούν” στην πορεία επιμέρους εταιριών και μετοχών.

Συγκεκριμένα επισημαίνουν, ότι οι φαρμακοβιομηχανίες ενδέχεται να επηρεαστούν θετικά από την καλή οικονομική εικόνα της Merck, η οποία πέτυχε τους στόχους που είχε θέσει για το β’ τρίμηνο (ωστόσο, ανησυχίες εγείρει το γεγονός ότι η συγκεκριμένη εταιρία έχει απασχολήσει τη SEC για λογιστικές παρατυπίες).

Ήδη, από το ξεκίνημα, ανοδικά ωθούν τις αγορές οι μετοχές των Vivendi, Credit Suisse και Allianz, τρεις μετοχές που ουδεμία σχέση έχουν μεταξύ τους, ωστόσο η καλή τους πορεία επηρεάζει θετικά το επενδυτικό κλίμα.

Αντίθετα, με υποχώρηση αναμένεται να κινηθούν για ακόμη μια ημέρα οι μετοχές εταιριών υπολογιστών, όπως οι ASML Holding και SAP, ειδικά μετά τις ανακοινώσεις εκ μέρους των Novellus και Dassault Systemes, οι οποίες ανακοίνωσαν ότι ”έπεσαν έξω” στις εκτιμήσεις τους για κερδοφορία στο τρίμηνο. Αναλόγως, πτωτικά αναμένεται να κινηθεί και η μετοχή της Ericsson, ύστερα από την απόφαση της Standard & Poor’s να αλλάξει προς το κατώτερο τη σύστασή της για την εταιρία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v