Σε (νέα) κάθετη πτώση οι ευρωαγορές

Το νευρικό άνοιγμα της Wall και οι ισχυρές απώλειες που κατέγραψε στη συνέχεια το αμερικανικό χρηματιστήριο, αρκούσαν για να βυθίσουν την Ευρώπη σε αρνητικό πρόσημο. Αρνητικά λειτούργησαν και τα εταιρικά νέα των ΗΠΑ και ιδιαίτερα η πτώχευση της WorldCom.

Τεράστιες απώλειες κατέγραψαν τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κυρίως λόγω της καθοδικής πορείας της Wall Street και των εταιρικών νέων από τις ΗΠΑ.

Πιο συγκεκριμένα η πτώχευση που κήρυξε η WorldCom οδήγησε τις τηλεπικοινωνιακές εταιρίες χαμηλότερα, με τις Vodafone και mmO2 να καταγράφουν ισχυρές απώλειες.

Ιδιαίτερα αρνητικά στην ψυχολογία των επενδυτών λειτούργησε και η υποβάθμιση των μονάδων στόχου από τον επενδυτικό οίκο της Lehman Brothers των δεικτών Dow και S&P.

Οι ασφαλιστικές εταιρίες κατέγραψαν τις ισχυρότερες απώλειες, ύστερα από τις προβλέψεις της Aegon, η οποία αναμένει πτώση 30 – 35% των ετήσιων κερδών της, ενώ ”κατά πόδας” ακολούθησαν στις απώλειες οι Prudential και Aviva.

Σημαντικές απώλειες κατέγραψε και η Shell, την πρώτη ημέρα που διαπραγματεύεται εκτός του δείκτη S&P 500, συμπαρασύροντας με την πτώση της, το σύνολο σχεδόν του πετρελαϊκού κλάδου.

Στις 3.895 μονάδες ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση ο δείκτης FTSE 100, υποχωρώντας κατά 4,95%, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 κατέγραψε πτώση της τάξεως του 5,25%, διαμορφούμενος στις 3.149 μονάδες.

Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX υποχωρεί κατά 6,2%, διαμορφούμενος στις 3.650 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v