Ανοδικά κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές με τις μετοχές των τραπεζών και του φαρμακευτικού κλάδου να πρωτοστατούν.
Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX 30 ενισχύεται κατά 0,35% στις 9039 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,29% στις 4285 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατά 0,42% στις 6.760 μονάδες.
Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ σημειώνει άνοδο 0,25% στις 9862 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI καταγράφει κέρδη 0,97% στις 6298 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSE MIB κινείται υψηλότερα κατά 0,44% στις 19.248 μονάδες.
Διστακτικά βήματα ανόδου πραγματοποιούν τα futures των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών της Wall Street.
Το ευρώ παραμένει σε κλοιό πιέσεων και διαμορφώνεται σε απόσταση αναπνοής από τα 1,35 δολ., καθώς εντείνονται οι πιέσεις προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να προχωρήσει από τη συνεδρίαση αυτής της εβδομάδας σε μείωση επιτοκίων. Αιτία είναι η απειλή αποπληθωρισμού που διαφαίνεται μετά την αιφνιδιαστική υποχώρηση του δείκτη τιμών καταναλωτή στο χαμηλότερο επίπεδο 4ετίας.
Τα σημερινά οικονομικά μεγέθη πάντως, ήταν συγκρατημένα αισιόδοξα, με τον δείκτη δραστηριοτήτων ΡΜΙ μεταποίησης να ενισχύεται στο 51,3 τον Οκτώβριο. Ο επικεφαλής της Markit, Κρις Γουίλιαμσον όμως, έκανε λόγο για «απογοητευτικά αργή» ανάκαμψη.
Η GlacoSmithKline καταγράφει κέρδη 1% και η Bayer ενισχύεται επίσης κατά 1%.
Στον αντίποδα, οι μετοχές των αεροπορικών εταιριών δέχονται πιέσεις. Η μετοχή της Ryanair καταγράφει βουτιά 7% καθώς η εταιρεία προχώρησε σε δεύτερη υποβάθμιση του ετήσιου στόχου κερδοφορίας. Έτσι και η μετοχή της EasyJet δέχεται έντονες πιέσεις της τάξεως του 3%. Το πτωτικό κλίμα επηρεάζει τον ευρύτερο ταξιδιωτικό λάδο με την Thomas Cook Group να υποχωρεί περισσότερο από 2%.