Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οριακές κινήσεις στις αγορές της Ευρώπης

Μικρή διόρθωση από τα υψηλά 5ετίας για τους ευρωπαϊκούς δείκτες. Δεν έδωσε θετικό καταλύτη η Fed. Τι βλέπουν τώρα οι αγορές για το tapering. Ράλι 15% για την Alcatel - Lucent. Πτωτικά τα futures της Wall

Ήπιες διορθωτικές κινήσεις καταγράφουν οι ευρωπαϊκοί δείκτες καθώς η ανακοίνωση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ δεν αποτέλεσε θετικό καταλύτη για να συνεχιστεί η ανοδική πορεία από τα υψηλά 5ετίας.

Έτσι, ο γερμανικός DAX 30 υποχωρεί κατά 0,13% στις 8996 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 ενισχύεται κατά 0,15% στις 4279 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχωρεί κατά 0,44% στις 6.748 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ σημειώνει άνοδο 0,83% στις 98602 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI καταγράφει απώλειες 0,91% στις 6257 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSE MIB ενισχύεται κατά 0,54% στις 19.270 μονάδες.

Πτωτικά και τα futures των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών της Wall Street.

Για τις αγορές, η είδηση της ημέρας ήταν η αιφνιδιαστική υποχώρηση του πληθωρισμού στην ευρωζώνη και μάλιστα σε χαμηλό 4ετίας (0,7%), ενώ η ανεργία παραμένει στο ρεκόρ του 12,2%. Η εξέλιξη αυτή δημιουργεί νέα δεδομένα για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα της οποίας ο στόχος για τον πληθωρισμό ανέρχεται το 2%. "Στην Ευρώπη, το θέμα είναι πλέον ο χαμηλός πληθωρισμός που ενισχύει την επιχειρηματολογία όσων εκτιμούν ότι η ΕΚΤ μπορεί να κάνει περισσότερα" εξηγεί ο Jan von Gerich, της Nordea.

Η Fed διατήρησε αμετάβλητο το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, όπως αναμενόταν. Αρκετοί επενδυτές όμως, περίμεναν ότι θα υπάρξει και υποβάθμιση των προβλέψεων για την οικονομία, καθώς το τελευταίο διάστημα αρκετά οικονομικά μεγέθη αποδείχθηκαν κατώτερα των εκτιμήσεων.

«Το tapering είναι αναπόφευκτο. Αυτό είναι το συμπέρασμα από την χθεσινή ανακοίνωση» εξηγεί ο Ντόναλντ Γουίλιαμς της Platypus Asset Management και συμπλήρωσε: «Ακόμη δεν είμαστε βέβαιοι για το πότε, αλλά η αγορά θα προεξοφλήσει ότι θα συμβεί κάποια στιγμή μέσα στους επόμενους έξι μήνες»

Σύμφωνα με τη Citigroup πλέον η πιθανότητα να ξεκινήσει το tapering τον Ιανουάριο αυξάνεται στο 45% από 25% προ της χθεσινής ανακοίνωσης.

Ράλι 15% καταγράφει η μετοχή της Alcatel – Lucent της οποίας τα αποτελέσματα ξεπέρασαν τις προσδοκίες. Στον αντίποδα, η φαρμακευτική Novo Nordisk υποχωρεί κατά 3,9% καθώς οι πωλήσεις τρίτου τριμήνου αποδείχθηκαν κατώτερες των προβλέψεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v