Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Περιορισμένες απώλειες στις αγορές της Ευρώπης

Αρνητικό πρόσημο, αλλά ήπιες κινήσεις για τους περισσότερους δείκτες. Το βλέμμα στα εταιρικά αποτελέσματα και στα οικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ. Σενάρια εξαγοράς για τη Vodafone και άλμα 2,3% στη μετοχή. Πτώση 3% στην RBS με την ίδρυση bad bank.

Οριακές κινήσεις καταγράφουν οι ευρωπαϊκές αγορές με πρωταγωνιστή τη μετοχή της Vodafone καθώς δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg αποκαλύπτει σχέδιο εξαγοράς του βρετανικού ομίλου τηλεπικοινωνιών.

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX 30 υποχωρεί κατά 0,2% στις 9.016 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 καταγράφει απώλειες 0,44% στις 4.282 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχωρεί 0,08% στις 6.730 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ σημειώνει απώλειες 0,31% στις 9.877 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI είναι σχεδόν αμετάβλητος με οριακή πτώση 0,08% στις 6.240 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSE MIB κινείται χαμηλότερα κατά 0,5% στις 19.255 μονάδες.

Διστακτικά βήματα ανόδου καταγράφουν τα futures των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών της Wall Street.

Το πρακτορείο Bloomberg αποκαλύπτει πως η αμερικανική ΑΤ&Τ εξετάζει το ενδεχόμενο εξαγοράς της Vodafone Group με αποτέλεσμα η μετοχή της βρετανικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών να ενισχύεται κατά 2,3%. Στον αντίποδα, πτώση 3% καταγράφει η μετοχή της Royal Bank of Scotland καθώς η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι επέλεξε την οδό της bad bank, αλλά όχι της πλήρους διάσπασης για την τράπεζα.

Σημαντικές απώλειες 4,2% καταγράφει και η μετοχή της Renault, καθώς η Nissan ανακοίνωσε αποτελέσματα που δεν ικανοποίησαν τις προσδοκίες και προχώρησε σε υποβάθμιση των ετήσιων στόχων κερδοφορίας.

Από το μέτωπο της οικονομίας, τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν νωρίτερα για την Κίνα δημιουργούν προβληματισμό. Ο δείκτης δραστηριοτήτων για τον κινεζικό κλάδο μεταποίησης ενισχύθηκε τον Οκτώβριο στο 51,4 από 51,1 τον προηγούμενο μήνα, ξεπερνώντας τις προβλέψεις. Οι αναλυτές, όμως, επισημαίνουν πως με μία πιο αναλυτική ματιά στα στοιχεία διαπιστώνει κανείς μεγάλο χάσμα στην απόδοση μικρών και μεγάλων επιχειρήσεων. Στις μικρότερες, οι δραστηριότητες συρρικνώθηκαν. «Αν και ο ΡΜΙ ενισχύθηκε τον Οκτώβριο για τέταρτο συνεχή μήνα, η ανοδική τάση δεν δείχνει σταθερή» υποστηρίζει ο Zhao Qinghe της κινεζικής στατιστικής υπηρεσίας.

Οι αγορές αναμένουν αργότερα τον αντίστοιχο δείκτη δραστηριοτήτων ISM για τον αμερικανικό κλάδο μεταποίησης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v