Στο κόκκινο οι ευρωπαϊκές αγορές

Αρνητικό πρόσημο για τους περισσότερους δείκτες. Προβληματισμός για τη διεθνή οικονομία καθώς βαθαίνει η ύφεση στην Ισπανία. Η προσοχή στρέφεται στο Jackson Hole και στις κινήσεις των κεντρικών τραπεζών.

Ενώ οι ειδήσεις από το μέτωπο της διεθνούς οικονομίας είναι μάλλον δυσοίωνες και στελέχη της ΕΚΤ σβήνουν τις ελπίδες για παρέμβαση στην πρωτογενή αγορά ομολόγων, οι περισσότεροι ευρωπαϊκοί δείκτες κινούνται πτωτικά.

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX 30 υποχωρεί κατά 0,39% στις 7.019 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,55% στις 3.443 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100 ενισχύεται οριακά κατά 0,03% στις 5.778 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ καταγράφει απώλειες 0,27% στις 7.376 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI είναι σχεδόν αμετάβλητος με οριακή πτώση 0,01% στις 4.960 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSE MIB σημειώνει άνοδο 0,15% στις 15.035 μονάδες.

Οριακές μεταβολές καταγράφουν τα futures των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών της Wall Street.

Ο φαρμακευτικός κλάδος δέχεται πιέσεις, με τη μετοχή της Bayer να υποχωρεί κατά 1%, ενώ πτωτικά κινείται και ο κλάδος βασικών πόρων καθώς η Rio Tinto καταγράφει πτώση 1% και η Total 0,6%. 

Νωρίτερα, έγινε γνωστό ότι η βαθαίνει η ύφεση στην Ισπανία, με το ΑΕΠ της χώρας να συρρικνώνεται κατά 1,3% σε ετήσια βάση και κατά 0,4% σε τριμηνιαία. Επίσης, η κυβέρνηση του Τόκιο αναθεώρησε πτωτικά την εκτίμησή της για την ιαπωνική οικονομία λόγω της διεθνούς επιβράδυνσης και των αδυναμιών που καταγράφονται στις εξαγωγές.

Επενδυτές και αναλυτές αναμένουν πλέον κινήσεις από τις κεντρικές τράπεζες, καθώς η ανοδική πορεία των χρηματιστηρίων κατά το τελευταίο δίμηνο, στηρίχθηκε στα σενάρια για κινητοποίηση από τη Fed και την ΕΚΤ. Τα βλέμματα στρέφονται στο συμπόσιο του Jackson Hole όπου όμως, αιφνιδιαστικά, ο Mario Draghi ανακοίνωσε ότι δεν θα μεταβεί επικαλούμενος βαρύ φόρτο εργασίας.

Ο Jeorg Asmussen, πάντως, μέλος του ισχυρού εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, δήλωσε πως η ευρωτράπεζα θα αγοράσει μόνο ομόλογα με βραχείες διάρκειες και συμπλήρωσε ότι κατά τη γνώμη του οι μηχανισμοί διασώσεων της ευρωζώνης, EFSF και ESM, θα πρέπει να παρεμβαίνουν στις πρωτογενείς αγορές ομολόγων των χωρών που ζητούν βοήθεια, πριν από τη δράση της ΕΚΤ. Για τη βοήθεια της ΕΚΤ θα είναι απαραίτητη προϋπόθεση η επιβολή οικονομικών μεταρρυθμίσεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v