Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με βήμα σημειωτόν οι ευρωαγορές

Ήπιες πιέσεις στα ταμπλό. Στο κόκκινο τράπεζες και μεταλλευτικές. Αναθεωρούνται τα σενάρια για τρίτο γύρο ποσοτικής χαλάρωσης από τη Fed. Τα βλέμματα στη συνάντηση Merkel - Σαμαρά. Νηνεμία στα futures της Wall.

Ήπια πτώση καταγράφουν οι ευρωπαϊκές αγορές καθώς οι επικρατούν ανησυχίες για τη διεθνή οικονομία και τις κινήσεις των κεντρικών τραπεζών. Ο κλάδος των εμπορευμάτων όπως και οι μετοχές των τραπεζών δέχονται τις εντονότερες πιέσεις, καθώς τα βλέμματα στρέφονται στη συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με την Angela Merkel

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX 30 υποχωρεί κατά 0,3% στις 6927 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,27%, ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατά 0,18% στις 5.766 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ καταγράφει πτώση 0,46% στις 7249 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI σημειώνει απώλειες 0,35% στις 4864 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSE MIB υποχωρεί κατά 0,66% στις 14.854 μονάδες.

Οριακές κινήσεις πραγματοποιούν και τα futures των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών της Wall Street.

Η μετοχή της Banco Santander καταγράφει πτώση 1%. Στο στόχαστρο και οι μεταλλευτικές με την BHP Billiton να υποχωρεί κατά 2%.

«Μετά την ανακοίνωση των πρακτικών της τελευταίας συνεδρίασης της Fed (την Τετάρτη) υπήρξαν πολλές ελπίδες για ένα τρίτο γύρο ποσοτικής χαλάρωσης, αλλά δεν νομίζω ότι ούτε οι ΗΠΑ ούτε η ΕΕ θα κάνουν κάτι πριν τον Σεπτέμβριο» δήλωσε ο Andrew Sullivan της Piper Jaffray στο Marketwatch.

Χθες ανακοινώθηκαν και οι δείκτες δραστηριοτήτων ΡΜΙ για Κίνα και ευρωζώνη που αποτέλεσαν πηγή προβληματισμού. Η ευρωζώνη φαίνεται πως οδεύει στη δεύτερη ύφεση μέσα σε διάστημα τριών ετών, ενώ ο ΡΜΙ μεταποίησης της Κίνας μειώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο 9 μηνών.

Από τις ΗΠΑ παράλληλα, οι προσδοκίες για νέα ποσοτική χαλάρωση έσβησαν μετά τις δηλώσεις του προέδρου της Fed του St Louis, James Bullard ο οποίος δήλωσε ότι τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης ήταν «κάπως μπαγιάτικα» και δεν αντιπροσωπεύουν τα στοιχεία που γνωρίζει τώρα η Fed.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v