Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διχασμένες οι ασιατικές αγορές

Κοντά σε υψηλό 4ετίας ο Nikkei. Το ανακοινωθέν της G20 και η ψήφος εμπιστοσύνης από την S&P. Τράπεζες και εξαγωγικές στο επίκεντρο. Διορθωτικές τάσεις στην Κίνα μετά από μία εβδομάδα αργίας.

Διχασμένες εμφανίζονται οι ασιατικές αγορές με το χρηματιστήριο του Τόκιο να πραγματοποιεί άλμα 2% ενώ αντίθετα πιέσεις δέχονται οι κινεζικές αγορές όπου οι επενδυτές επέστρεψαν μετά από αργία μίας εβδομάδας για τον εορτασμό του Νέου Έτους.

Συγκεκριμένα, στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei έκλεισε με κέρδη 2,09% στις 11.407 μονάδες. Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng υποχωρεί κατά 0,29% στις 23.377 μονάδες. Ο κορεατικός Kospi ενισχύεται οριακά κατά 0,04% στις 1.981 μονάδες και ο αυστραλιανός ASX σημειώνει άνοδο 0,56% στις 5.082 μονάδες.

Στην κινεζική αγορά, ο Shanghai Composite υποχωρεί κατά 0,45% στις 2.421 μονάδες και ο CSI 300 κατά 1,24% στις 2.737 μονάδες.

Το ιαπωνικό χρηματιστηριακό άλμα αποδίδεται κυρίως στα όσα έγιναν στη Μόσχα κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου όπου συνεδρίαζε η G20. Η ομάδα των 20 ισχυρότερων κρατών επιβεβαίωσε ότι θα αποτρέψει τον κίνδυνο νομισματικού πολέμου και τις ανταγωνιστικές υποτιμήσεις νομισμάτων. Δεν υπήρξε όμως, καμιά αναφορά στην περίπτωση της Ιαπωνίας, όπου αρκετοί είχαν προβλέψει.

Είναι κοινός τόπος άλλωστε, ότι η ρητορικής της νέας ιαπωνικής κυβέρνησης και οι πιέσεις για αλλαγές στη νομισματική πολιτική της χώρας έχουν οδηγήσει σε υποχώρηση του γεν κατά 15% έναντι του δολαρίου με ανάλογη άνοδο της ιαπωνικής αγοράς, που πλέον βρίσκεται κοντά σε υψηλά 4ετίας. Πρωταγωνιστές κατά τη σημερινή συνεδρίαση οι μετοχές εξαγωγικών εταιρειών και ο τραπεζικός κλάδος.

Εν μέσω αυτού του κλίματος, η κυβέρνηση Άμπε πήρε μία απροσδόκητη ψήφο εμπιστοσύνης από την Standard & Poor's η οποία επιβεβαίωσε την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ιαπωνίας στο "ΑΑ-" με αρνητικό outlook.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v