Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

G20: Όρκοι αποφυγής νομισματικού «πολέμου»

Δεν οδήγησαν σε σκληρό ανακοινωθέν οι κόντρες στο G20. Όχι σε νομισματικό πόλεμο διακηρύσσει από τη Μόσχα. Δεσμεύσεις για αξιόπιστη δημοσιονομική πολιτική, χωρίς συγκεκριμένους στόχους. Η πλήρης ανακοίνωση.

G20: Όρκοι αποφυγής νομισματικού «πολέμου»
Έμφαση στις πολιτικές ανάπτυξης και δέσμευση για την αποφυγή ανταγωνιστικών υποτιμήσεων περιλαμβάνει το κοινό ανακοινωθέν που εξέδωσε το G20, ο σύνδεσμος των 20 πλουσιότερων αναπτυσσόμενων και ανεπτυγμένων χωρών του πλανήτη, μετά τη σύνοδο στη Μόσχα.

Στην ανακοίνωση δεν γίνεται συγκεκριμένη αναφορά στην Ιαπωνία, οι επιθετικές πολιτικές της οποίας έχουν πιέσει το γεν 20% χαμηλότερα, προκαλώντας αναταραχές στο μέτωπο των αγορών συναλλάγματος.

Η ανακοίνωση απέχει από τη φρασεολογία που χρησιμοποιήθηκε στο ανακοινωθέν του G7, αλλά περιέχει δέσμευση των 20 χωρών να αποφευχθεί ο νομισματικός πόλεμος και οι εθνικές νομισματικές πολιτικές να έχουν στόχο τη σταθερότητα των τιμών και την ανάπτυξη.

«Συμφωνήσαμε όλοι στο ότι αρνούμαστε να εισέλθουμε σε νομισματικό πόλεμο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γάλλος υπουργός οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί.

Επίσης, το κείμενο περιλαμβάνει δέσμευση για αξιόπιστη μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική στρατηγική, αλλά δεν θέτει συγκεκριμένους στόχους, καθώς οι ΗΠΑ, με υψηλότερο κρατικό δανεισμό και εκτεταμένες παρεμβάσεις υπέρ της ανάπτυξης, απέκρουσαν τις ευρωπαϊκές πιέσεις για πιο απτές δεσμεύσεις.

Σημειώνεται ότι η συμφωνία για πολιτικές μείωσης του χρέους που είχε επιτευχθεί στο Τορόντο το 2010 δεν θα ισχύει πλέον εάν οι ηγέτες του G20 δεν συμφωνήσουν σε παράτασή της στη σύνοδο του Σεπτεμβρίου στην Αγία Πετρούπολη.

«Οι ανεπτυγμένες οικονομίες θα αναπτύξουν αξιόπιστες μεσοπρόθεσμες δημοσιονομικής στρατηγικές … έως τη σύνοδο της Αγίας Πετρούπολης», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ο Ρώσος υπουργός οικονομικών Anton Siluanov τόνισε ότι το G20 απέτυχε να συμφωνήσει σε μεσοπρόθεσμους στόχους περιορισμού των ελλειμμάτων, προειδοποίησε για τα προβλήματα από τις υπερβολικά χαλαρές πολιτικές και ζήτησε δομικές μεταρρυθμίσεις από όλες τις χώρες.

Στις ισοτιμίες, το κείμενο του G20 επαναλαμβάνει τις δεσμεύσεις του περασμένου Νοεμβρίου «για ευέλικτες ισοτιμίες που θα αντανακλούν τα θεμελιώδη μεγέθη των χωρών και αποφυγή των νομισματικών ανισορροπιών».

Ο Βρετανός υπουργός οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν τόνισε ότι και το G20 περιγράφει το πλαίσιο της συμφωνίας του και ότι οι ισοτιμίες δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται ως εργαλείο ανταγωνιστικών υποτιμήσεων. «Οι χώρες δεν θα πρέπει να κάνουν τα λάθη του παρελθόντος, να χρησιμοποιούν τις ισοτιμίες ως εργαλείο οικονομικού πολέμου», σημείωσε.


Το ανακοινωθέν

Τα σημεία-κλειδιά από το ανακοινωθέν του G20 έχουν ως εξής:

Για τις ισοτιμίες: «Επαναδιατυπώνουμε τη δέσμευση να συνεργαστούμε με στόχο να μειωθούν οι παγκόσμιες ανισορροπίες και να αναζητήσουμε δομικές μεταρρυθμίσεις που θα βελτιώσουν την παραγωγικότητα.

Επαναδιατυπώνουμε τις δεσμεύσεις μας να κινηθούμε ταχύτερα προς συστήματα ισοτιμιών που θα καθορίζονται από τις αγορές και προς νομίσματα που θα αντανακλούν τα υποβόσκοντα θεμελιώδη κάθε οικονομίας, και να αποφύγουμε επίμονες ισοτιμιακές ανισορροπίες. Σε αυτό το πλαίσιο θα συνεργαστούμε πιο στενά με στόχο
την κοινή ανάπτυξη.

Επαναλαμβάνουμε ότι η υπερβολική μεταβλητότητα στις χρηματορροές και οι άτακτες κινήσεις των ισοτιμιών έχουν αρνητικές επιπτώσεις για την οικονομική σταθερότητα.

Θα απέχουμε από τις ανταγωνιστικές υποτιμήσεις. Δεν θα χρησιμοποιήσουμε τις ισοτιμίες των νομισμάτων για λόγους ανταγωνιστικότητας. Αντιστεκόμαστε σε κάθε μορφή προστατευτισμού και επιδιώκουμε να διατηρήσουμε ανοιχτές τις αγορές μας».


Για τη δημοσιονομική σύγκλιση: «Ως προς την αντιμετώπιση των αδυναμιών της παγκόσμιας οικονομίας, οι φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις και οι συντονισμένες πολιτικές είναι το κλειδί για την επίτευξη ισχυρής, διατηρήσιμης και ισορροπημένης ανάπτυξης και αποκατάσταση της εμπιστοσύνης.

Θα συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε τις προηγούμενες δεσμεύσεις μας, μεταξύ των οποίων, η ατζέντα χρηματοοικονομικών μεταρρυθμίσεων για τη δημιουργία ενός πιο ανθεκτικού οικονομικού συστήματος και οι φιλόδοξες δομικές μεταρρυθμίσεις για την τόνωση της ανάπτυξης.

Δεσμευόμαστε ως προς τη διασφάλιση διατηρήσιμων δημόσιων οικονομικών.

Οι ανεπτυγμένες οικονομίες θα αναπτύξουν αξιόπιστες μεσοπρόθεσμες στρατηγικές σε ευθυγράμμιση με τις δεσμεύσεις των ηγετών στο Los Cabos, μέχρι τη σύνοδο της Αγίας Πετρούπολης.

Θα καθιερωθούν και θα εφαρμοστούν αξιόπιστα σχέδια μεσοπρόθεσμης δημοσιονομικής σύγκλισης που θα λαμβάνουν υπόψη τις βραχυπρόθεσμες συνθήκες στις οικονομίες και τα δημοσιονομικά περιθώρια, όπου αυτά υπάρχουν.

Στηρίζουμε τις ενέργειες βελτίωσης των πιστώσεων στις οικονομίες, όπου είναι απαραίτητο. Η νομισματική πολιτική θα πρέπει να στοχεύει στην εγχώρια σταθερότητα των τιμών και να συνεχίσει να στηρίζει την οικονομική ανάπτυξη, σύμφωνα με τις ανάλογες δεσμεύσεις.

Δεσμευόμαστε ότι θα παρακολουθούμε και θα ελαχιστοποιούμε τις αρνητικές συνέπειες σε άλλες χώρες, των πολιτικών που εφαρμόζονται για εγχώριους λόγους. Περιμένουμε τα αποτελέσματα των συνεχιζόμενων διεργασιών για τις συνέπειες αυτές, από την Ομάδα Εργασίας Πλαισίου».



Ιάπωνας ΥΠΟΙΚ: Δεν δεχθήκαμε κριτική στη G20

Ο Ιάπωνας υπουργός Οικονομικών, Taro Aso, δήλωσε ότι δεν άκουσε κάποια κριτική για την οικονομική πολιτική που εφαρμόζει η χώρα του, στη διάσκεψη της G20 στη Μόσχα.

"Εξηγήσαμε τη στάση μας και οι άλλες χώρες δεν εξέφρασαν κάποια θέση επιδοκιμασίας ή αποδοκιμασίας" ανέφερε σύμφωνα με το Reuters ο κ. Aso.

"Ακολουθήσαμε την πολιτική μας και η υποτίμηση του γεν ήρθε ως επακόλουθο. Αλλά δεν ήταν αυτός ο στόχος μας. Ο στόχος μας είναι να βγούμε από την ύφεση και τον αποπληθωρισμό" πρόσθεσε.


Schaeuble σε G20: Προσοχή στις "Σειρήνες" των υποτιμήσεων και του χρέους

Ο υπουργός Οικονομικών Wolfgang Schaeuble απηύθυνε έκκληση στη G20 να αποφευχθεί η χειραγώγηση των ισοτιμιών, λέγοντας ότι η μόνη εναλλακτική είναι η δέσμευση σε βαθιές μεταρρυθμίσεις.

Όπως μεταδίδει το Βusinessweek, o κ. Schaeuble ζήτησε από τις χώρες της G20 να υιοθετήσουν τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ και το όριο του 60% για το χρέος.

Συγκεκριμένα πρότεινε την εφαρμογή του κανόνα σε όλες τις "βιομηχανικές, αναπτυσσόμενες και αναπτυγμένες οικονομίες".

"Την ώρα που η Ευρώπη ανακάμπτει με επιτυχία, η G20 βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι" σημείωσε.

"Ο πειρασμός να κάνουμε μια παράκαμψη στο δρόμο προς την οικονομική ανάκαμψη και την δημοσιονομική επιδιόρθωση βασιζόμενοι στη νομισματική πολιτική ή τις ανταγωνιστικές υποτιμήσεις είναι υπαρκτός και επικίνδυνος" πρόσθεσε.


Lagarde: Υπερβολές τα περί νομισματικών πολέμων

Υπερβολική χαρακτήρισε τη συζήτηση για τους νομισματικούς πολέμους η επικεφαλής του ΔΝΤ, Christine Lagarde, λέγοντας ότι οι συναλλαγματικές ισοτιμίες δεν βρίσκονται πολύ μακρία από την ορθή τους αξία.

"Η τρέχουσα συζήτηση για τους νομισματικούς πολέμους είναι υπερβολική. Πράγματι το ευρώ έχει ανατιμηθεί και το γεν έχει υποτιμηθεί, αλλά αυτό είναι το αποτέλεσμα καλών πολιτικών στην ευρωζώνη και μιας πιο χαλαρής πολιτικής στην Ιαπωνία" ανέφερε η κ. Lagarde στη Μόσχα.

"Δεν υπάρχει μεγάλη απόκλιση από την ορθή αξία των βασικών νομισμάτων" ανέφερε.

* Το πλήρες ανακοινωθέν από τη συνεδρίαση του G20 στη Μόσχα στα αγγλικά δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v