Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διχασμένες οι ασιατικές αγορές

Ανοδικά οι περισσότεροι δείκτες με στήριξη από τα μεγέθη της Κίνας. Διόρθωση 1,8% στο Τόκι και βουτίά 10% στη μετοχή της Sony.

Ανοδικά κινούνται οι ασιατικές αγορές με την εξαίρεση της ιαπωνικής όπου τα αποτελέσματα της Sony αποσχολούν έντονα τους επενδυτές.

Συγκεκριμένα, στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei έκλεισε με πτώση 1,8% στις 11153 μονάδες. Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng ενισχύεται κατά 0,14% στις 23.209 μονάδες, ο κορεατικός Kospi καταγράφει άνοδο 0,99% στις 1.950 μονάδες και αυστραλιανός ASX σημειώνει κέρδη 0,68% στις 4.989 μονάδες.

Στην κινεζική αγορά, ο Shanghai Composite ενισχύεται κατά 0,57% στις 2.432 μονάδες και ο CSI 300 κατά 0,43% στις 2.771 μονάδες.

Τα στοιχεία από το εμπορικό ισοζύγιο της Κίνας επιβεβαιώνουν την σαφή πορεία ανάκαμψης στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη, ενώ παράλληλα οι πληθωριστικές πιέσεις παραμένουν υποτονικές.

Συγκεκριμένα, οι εξαγωγές ενισχύθηκαν κατά 25% τον Ιανουάριο, ενώ οι αναλυτές – σύμφωνα με το Reuters – προέβλεπαν αύξηση κατά 17%. Οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 28,8% έναντι εκτίμησης στο 23,3%. Το αποτέλεσμα ήταν να καταγραφεί εμπορικό πλεόνασμα 22 δισ. δολ.. Παράλληλα, ο πληθωρισμός επιβραδύνθηκε τον Ιανουάριο στο 2% από 2,5% τον προηγούμενο μήνα, εξέλιξη που διευρύνει τα περιθώρια ελιγμών για την κεντρική τράπεζα της χώρας.

Στο Τόκιο όμως, η προσοχή στράφηκε στα αποτελέσματα της Sony, της οποίας η μετοχή καταγράφει βουτιά 10,1% καθώς η εταιρεία ανακοίνωσε ζημίες 115,65 εκατ. δολ. για το τρίμηνο που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου. Οι ζημίες περιορίστηκαν μεν, από το προηγούμενο τρίμηνο, αλλά οι αγορές περίμεναν επιστροφή της εταιρείας στην κερδοφορία. Επισημαίνεται παράλληλα, ότι οι μετοχή της Sony έχει ενισχυθεί κατά 40% το τελευταίο τρίμηνο, λόγω της αποδυνάμωσης του γεν που έχει ευνοήσει τις μετοχές σχεδόν όλων των ιαπωνικών εξαγωγικών εταιριών.

Οι εξελίξεις στη Sony συμπαρέσυραν πτωτικά τον ευρύτερο κλάδο με αποτέλεσμα η Panasonic να υποχωρεί κατά 5,4% και η Pioneer κατά 6,86%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v