Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοδικά οι ασιατικές αγορές

Κέρδη για τους περισσότερους δείκτες. Ανάκαμπτει η κινεζική μεταποίηση σύμφωνα με το δείκτη ΡΜΙ. Νέα πτωτική πορεία για το γεν. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος οι μετοχές των κινεζικών τραπεζών.

Θετικό πρόσημο καταγράφουν οι περισσότεροι ασιατικοί δείκτες σε μία συνεδρίαση με έντονες διακυμάνσεις. Η νέα πτωτική πορεία του ιαπωνικού νομίσματος (στα 92,17 γεν έναντι του δολαρίου) και οι εξελίξεις στην Κίνα ήταν οι βασικοί παράγοντες στήριξης των αγορών, παρότι οι επενδυτές είναι επιφυλακτικοί αναμένοντας αργότερα σήμερα τα στοιχεία για την ανεργία στις ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei έκλεισε με κέρδη 0,47% στις 11191 μονάδες. Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng υποχωρεί κατά 0,17% στις 23.688 μονάδες, ο κορεατικός Kospi καταγράφει απώλειες 0,21% στις 1.957 μονάδες, ενώ ο αυστραλιανός ASX σημειώνει κέρδη 0,83% στις 4.941 μονάδες.

Στην κινεζική αγορά, ο Shanghai Composite ενισχύεται κατά 1,44% στις 2.419 μονάδες και ο CSI 300 κατά 2,10% στις 2.743 μονάδες.

Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για την κινεζική οικονομία είναι συγκεχυμένα. Ο δείκτης ΡΜΙ της HSBC για τον μεταποιητικό κλάδο της χώρας ενισχύθηκε τον Ιανουάριο στο 52,3 από 51,5 τον προηγούμενο μήνα. Ο επίσημος δείκτης ΡΜΙ της κινεζικής στατιστικής υπηρεσίας υποχώρησε στο 50,4 από 50,6, παραμένοντας ωστόσο, πάνω από το 50 που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη μείωση δραστηριοτήτων.

Ο μετοχές εταιριών που σχετίζονται με τον ευρύτερο κλάδο εμπορευμάτων δέχθηκαν πιέσεις. Η μετοχή της Aluminum Corp. of China υποχωρεί κατά 1,6%, η Citic Pacific κατά 2,4% και η China Petroleum & Chemical Corp κατά 1,3%.

Στον αντίποδα όμως, οι κινεζικές τράπεζες καταγράφουν ισχυρά κέρδη καθώς τα τοπικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι τον Ιανουάριο καταγράφηκε αύξηση του δανεισμού από τις τέσσερις μεγαλύτερες κρατικές τράπεζες της χώρας. Η Bank of Communications ενισχύεται κατά 2,2% και η China Merchants Bank κατά 2,1%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v