Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε κλοιό πιέσεων οι ασιατικές αγορές

Έντονη νευρικότητα για δεύτερη συνεδρίαση στην Ασία. Στροφή 180 μοιρών από την κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας. Προσωρινά πάνω από τα 90 γεν/δολάριο το ιαπωνικό νόμισμα.

Νευρικότητα είναι το βασικό χαρακτηριστικό και σήμερα στις ασιατικές αγορές μετά και τις ανακοινώσεις της κεντρικής τράπεζας της Ιαπωνίας που σηματοδοτούν σημαντικές αλλαγές στη νομισματική πολιτική της χώρας του Ανατέλλοντος Ηλίου.

Συγκεκριμένα, στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei έκλεισε με πτώση 0,35% στις 10.709 μονάδες. Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng ενισχύεται κατά 0,08% στις 23.609 μονάδες. Ο κορεατικός Kospi καταγράφει άνοδο 0,49% στις 1.996 μονάδες ενώ ο αυστραλιανός ASX είναι σχεδόν αμετάβλητος με οριακή άνοδο 0,01% στις 4.802 μονάδες.

Στην κινεζική αγορά, o Shanghai Composite υποχωρεί κατά 0,81% στις 2.309 μονάδες και ο CSI 300 κατά 0,74% στις 2.591 μονάδες

Νωρίτερα η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας ανακοίνωσε ότι αλλάζει τον στόχο της για τον πληθωρισμό από 1% σε 2%, γεγονός που της δίνει πολύ μεγαλύτερα περιθώρια να ακολουθήσει αναπτυξιακή πολιτική. Όμως, η υιοθέτηση πολιτικής ποσοτικής χαλάρωσης (τύπου Fed) αναβάλλεται μέχρι το 2014.

Υπό το βάρος των ασφυκτικών πολιτικών πιέσεων, οι επενδυτές είχαν προεξοφλήσει την αλλαγή στάσης από την κεντρική τράπεζα, κυρίως σε ότι αφορά την αναβάθμιση του στόχου για τον πληθωρισμό. Αρκετοί όμως, περίμεναν και κάποια τολμηρή κίνηση από πλευράς ποσοτικής χαλάρωσης που όμως, δεν έγινε.

Στην αγορά συναλλάγματος οι αντιδράσεις ήταν άμεσες. Αρχικά το ιαπωνικό νόμισμα υποχώρησε ξεπερνώντα ακόμη και τα 90 γεν ανά δολάριο, αλλά γρήγορα διόρθωσε στα 89.06 γεν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v