Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο κόκκινο οι ασιατικές αγορές

Σε κλοιό πιέσεων οι ασιατικές αγορές και κυρίως το χρηματιστήριο του Τόκιο από τα υψηλότερα 32 μηνών. Διορθωτικές κινήσεις στο γεν. Στο στόχαστρο οι μετοχές εξαγωγικών εταιρειών.

Σε κλοιό πιέσεων οι ασιατικές αγορές και κυρίως το χρηματιστήριο του Τόκιο από τα υψηλότερα 32 μηνών που είχε αγγίξει κατά την αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης Nikkei έκλεισε με πτώση 2,56% στις 10.600 μονάδες. Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng υποχωρεί κατά 0,47% στις 23.272 μονάδες. Ο κορεατικός Kοspi καταγράφει απώλειες 0,32% στις 1.977 μονάδες ενώ ο αυστραλιανός ASX ενισχύεται κατά 0,46% στις 4.764 μονα΄δες.

Στην κινεζική αγορά, ο Shanghai Composite υποχωρεί κατά 0,71% στις 2.309 μονάδες και ο CSI 300 κατά 09,73% στις 2.576 μονάδες.

«Θα υπάρξουν βραχυπρόθεσμες ρευστοποιήσεις καθώς οι επενδυτές αισθάνονται ότι υπάρχει υπερθέρμανση στην ιαπωνική αγορά ενώ το γεν σταμάτησε να κινείται πτωτικά» δήλωσε ο Hiroichi Nishi τηςSMBC Nikko Securities Inc.

Είναι γεγονός ότι η ανοδική πορεία της ιαπωνικής αγοράς στηρίχθηκε στη δέσμευση της νέας κυβέρνησης για επεκτατική δημοσιονομική και νομισματική πολιτική και στη συνεπακόλουθη έντονα πτωτική πορεία του γεν που έδωσε ώθηση στις εξαγωγικές μετοχές.

Το ιαπωνικό νόμισμα έφτασε μέχρι τα 89,67 γεν ανά δολάριο αναγκάζοντας ακόμη και τον υπουργό Οικονομικών της Ιαπωνίας να δηλώσει ότι η υπερβολική πτώση του νομίσματος δεν είναι επιθυμητή. Έκτοτε το ιαπωνικό νόμισμα ανατιμήθηκε στα 88,20 γεν ανά δολάριο, δημιουργώντας έντονες πιέσεις στις μετοχές των εξαγωγικών εταιρειών.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η Honda, η οποία πραγματοποιεί το 80% των πωλήσεών της στο εξωτερικό, έκλεισε με πτώση 3%.

Οι πιέσεις συνεχίστηκαν παρά τα θετικά μηνύματα για την οικονομία. Οι παραγγελίες μηχανολογικού εξοπλισμού – που είναι και ο καλύτερος δείκτης κεφαλαιουχικών επενδύσεων – ενισχύθηκαν κατά 3,9% το Νοέμβριο σε μηνιαία βάση, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών για αύξηση 0,3%..

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v