Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διορθωτικές κινήσεις στην Ασία

Ανάπαυλα στο ισχυρό ξεκίνημα του έτους καταγράφεται στις ασιατικές αγορές. Με τη Fed να δείχνει ότι αναζητά στρατηγική εξόδου από την πολιτική της ποσοτικής χαλάρωσης, οι επενδυτές εμφανίζονται πιο διστακτικοί.

Ανάπαυλα στο ισχυρό ξεκίνημα του έτους καταγράφεται στις ασιατικές αγορές. Με τη Fed να δείχνει ότι αναζητά στρατηγική εξόδου από την πολιτική της ποσοτικής χαλάρωσης, οι επενδυτές εμφανίζονται πιο διστακτικοί, ειδικότερα μετά τα σημαντικά κέρδη των προηγούμενων συνεδριάσεων που οδήγησαν τη Wall σε υψηλά 5ετίας.

Συγκεκριμένα, στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei έκλεισε με πτώση 0,83% στις 10.599 μονάδες. Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng υποχωρεί κατά 0,13% στις 23.300 μονάδες. Ο κορεατικός Kospi καταγράφει οριακές απώλειες 0,03% στις 2.011 μονάδες, ενώ ο αυστραλιανός ASX πτώση 0,1% στις 4.738 μονάδες.

Στην κινεζική αγορά ο Shanghai Composite ενισχύεται κατά 0,2% στις 2.281 μονάδες και ο CSI 300 κατά 0,29% στις 2.531 μονάδες.

Στη Wall, κατά τη συνεδρίαση της Παρασκευής δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,33% στις 13.435 μονάδες, με εβδομαδιαία κέρδη στο 3,8% ενώ ο S&P 500 κατά 0,45% στις 1.466 μονάδες, με τα εβδομαδιαία κέρδη του να ανέρχονται στο 4,6%. Πρόκειται για το υψηλότερο κλείσιμο για το δείκτη, από το 2007.

Από πλευράς οικονομικών μεγεθών, δεν υπήρξαν αρνητικές εκπλήξεις. Το ποσοστό της ανεργίας στις ΗΠΑ έμεινε αμετάβλητο το Δεκέμβριο στο 7,8%, ενώ δημιουργήθηκαν 155.000 νέες θέσεις εργασίας γεγονός που ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

«Προς το παρόν, οι μετοχές φαίνεται πως θα ακολουθήσουν ανοδική πορεία, αν και θα ήταν λάθος να προβλέψει κανείς ισχυρή άνοδο με βάση μόνο τις συναλλαγές μόλις μίας εβδομάδας» δηλώνει ο Mitul Kotecha της Credit Agricole.

Το ιαπωνικό νόμισμα άλλωστε, βρέθηκε και πάλι σε ανοδική πορεία, καθώς τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Fed δείχνουν ότι εξετάζεται αλλαγή πολιτικής πλεύσης. Έτσι το δολάριο υποχώρησε κάτω από τα 88 γεν, με αποτέλεσμα να δεχθούν πιέσεις οι μετοχές εξαγωγικών εταιρειών. Η Mazda Motor υποχώρησε κατά 2,7% και η Sharp Corp κατά 3,8%.

Πτωτικά κινήθηκαν και πολλοί «παίκτες» του μεταλλευτικού κλάδου. Η Kobe Steel σημείωσε απώλειες 2,7%, η κορεατική Hyundai Steel υποχώρησε κατά 0,9% και η Rio Tinto κατά 1,7%.

Στον αντίποδα, κέρδη καταγράφει ο χρηματοοικονομικός κλάδος και ειδικότερα οι τράπεζες που είναι εισηγμένες στο Χονγκ Κονγκ για τις οποίες η Deutsche Bank προχώρησε σε αναβάθμιση προβλέψεων κερδοφορίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v