Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διχασμένες οι ασιατικές αγορές

Μίνι ράλι στο Τόκιο με το πρόγραμμα-μαμούθ της κυβέρνησης για την ανάκαμψη της Ιαπωνίας. Προβληματισμός στις άλλες ασιατικές αγορές όμως, από τον πληθωρισμό στην Κίνα και τα νέα σενάρια για τη νομισματική πολιτική.

Σε αναζήτηση κατεύθυνσης οι ασιατικές αγορές καθώς οι επενδυτές διαβλέπουν δύο εκ διαμέτρου αντίθετες τάσεις. Από τη μία πλευρά ο πληθωρισμός στην Κίνα που ξεπερνά τις προβλέψεις και δημιουργεί νέα σενάρια για τη νομισματική πολιτική, από την άλλη το πρόγραμμα – μαμούθ που ανακοίνωσε η ιαπωνική κυβέρνηση για να δοθεί ώθηση στην οικονομία

Συγκεκριμένα, στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei έκλεισε με κέρδη 1,4% στις 10.801 μονάδες. Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng υποχωρεί κατά 0,42% στις 23.257 μονάδες, ο κορεατικός Kospi καταγράφει απώλειες 0,5% στις 1.996 μονάδες και ο αυστραλιανός ASX κινείται χαμηλότερα κατά 0,24% στις 4.733 μονάδες.

Στην κινεζική αγορά, ο Shanghai Composite υποχωρεί κατά 1,81% στις 2.242 μονάδες και ο CSI 300 κατά 1,87% στις 2.483 μονάδες.

Ο κινεζικός πληθωρισμός αναρριχήθηκε το Δεκέμβριο στο 2,5% που είναι το υψηλότερο επίπεδο 7 μηνών, δημιουργώντας νέα δεδομένα για την πορεία της νομισματικής πολιτικής στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη, καθώς είναι σαφές ότι τα πρώτα βήματα ανάκαμψης γίνονται με έντονες πληθωριστικές πιέσεις. Τα κινεζικά στοιχεία επηρέασαν κυρίως το μεταλλευτικό κλάδο. Η μετοχή της Rio Tinto υποχωρεί κατά 1,6% και της BHP Billiton κατά 1,8%.

Στο Τόκιο όμως, η κατάσταση είναι διαφορετική. Ο πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε ανακοίνωσε ένα τολμηρό πρόγραμμα για την ανάκαμψη της οικονομίας με κονδύλια 116 δισ. δολ., παρά τη βόμβα του δημοσίου χρέους που ανέρχεται στο 220% του ΑΕΠ. Παράλληλα, ανακοίνωσε αλλαγές στο καταστατικό της Τράπεζας της Ιαπωνίας και μαζική χρήση των συναλλαγματικών αποθεμάτων για τη χαλιναγώγηση του γεν.

Έτσι το ιαπωνικό νόμισμα υποχώρησε στα 89,05 γεν έναντι του δολαρίου δίνοντας ώθηση στις μετοχές των εξαγωγικών εταιριών. Ξεχωρίζει η μετοχή της Sharp με ράλι 8,9%. Κέρδη 3,2% καταγράφει η μετοχή της Panasonic και 3,9% η Olympus.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v