Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ιαπωνία: Πρόγραμμα $116 δισ. για την ανάκαμψη

Κεφάλαια ύψους $116 δισ. ρίχνει η κυβέρνηση για να δώσει ώθηση στην οικονομία. Ανοικοδόμηση, ανταγωνιστικότητα και παιδεία οι βασικοί άξονες. Κίνδυνος το χρέος της Ιαπωνίας που αγγίζει το 220% του ΑΕΠ.

Ιαπωνία: Πρόγραμμα $116 δισ. για την ανάκαμψη
Αναπτυξιακό πακέτο ύψους 10,3 τρισ. γεν (116 δισ. δολ.) ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε δηλώνοντας πως στόχος είναι να ενισχυθεί το ΑΕΠ της χώρας κατά 2% και να δημιουργηθούν 600.000 θέσεις εργασίας. «Κάνουμε μία τολμηρή στροφή προς μία οικονομική πολιτική που θα δημιουργήσει πλούτο μέσω της οικονομικής ανάπτυξης» δήλωσε ο κ. Άμπε.

Αναλυτές όμως, επισημαίνουν ότι με αυτή την πρωτοβουλία η ήδη κακή δημοσιονομική θέση της Ιαπωνίας επιδεινώνεται περαιτέρω. Επισημαίνεται ότι το χρέος της Ιαπωνίας διαμορφώνεται ήδη στο 220% του ΑΕΠ.

Στο αναπτυξιακό πακέτο περιλαμβάνονται κυρίως κονδύλια (3,8 τρισ. γεν) για την ανοικοδόμηση της περιοχής Τοχόκου, που επλήγη από τον καταστροφικό σεισμό και το τσουνάμι του 2011. Περίπου 3,1 τρισ. γεν θα δαπανηθούν για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ιαπωνικής βιομηχανίας μέσω καινοτομιών και 3,1 τρισ. γεν θα δαπανηθούν στους τομείς της υγείας, της παιδείας και ευρύτερα κοινωνικά ζητήματα.

Ο κ. Άμπε όμως, δήλωσε πως το σχέδιό του για την "νεκρανάσταση" της ιαπωνικής οικονομίας βασίζεται «σε τρεις άξονες τολμηρής νομισματικής πολιτικής, ευέλικτης δημοσιονομικής πολιτικής και αναπτυξιακής στρατηγικής για να κινητοποιηθούν οι επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα». Ο συνολικός συμπληρωματικός προϋπολογισμός θα αγγίξει τα 13,1 τρισ. γεν καθώς 2,8 τρισ. γεν θα δαπανηθούν ως κρατική συνεισφορά στο ασφαλιστικό σύστημα

Για να χαλιναγωγήσει το ισχυρό γεν – που εκμηδενίζει το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα των ιαπωνικών επιχειρήσεων - το σχέδιο της κυβέρνησης είναι να χρησιμοποιηθούν τα συναλλαγματικά αποθέματα της χώρας για επενδύσεις ομολόγων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) σε τακτική βάση και η στήριξη της χρηματοδότησης συγχωνεύσεων και εξαγορών από ιαπωνικές επιχειρήσεις στο εξωτερικό.

Επίσης, επί τάπητος τίθεται και η αλλαγή της «εντολής» που έχει η Τράπεζα της Ιαπωνίας. Στόχος είναι να εγκαταλειφθεί ο στόχος για πληθωρισμό 2% ενώ εξετάζεται και η περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής.

Με τις εξελίξεις αυτές, το ιαπωνικό νόμισμα υποχώρησε στα 89,35 γεν έναντι του δολαρίου, ενώ το χρηματιστήριο του Τόκιο έκλεισε με κέρδη 1,4%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v