Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ισχυρή άνοδος 1,94% στο Τόκιο

Άλμα στην ιαπωνική αγορά. Ώθηση στον εξαγωγικό κλάδο καθώς το γεν επιμένει πτωτικά. Πρωτοφανής φραστική στήριξη του χρηματιστηρίου από τον Ιάπωνα υπουργό Οικονομικών. Κλειστές πολλές ασιατικές αγορές.

Ισχυρή άνοδο καταγράφει η ιαπωνική αγορά μετά τη χθεσινή αργία και ενώ ο όγκος των συναλλαγών είναι χαμηλός καθώς πολλά ασιατικά χρηματιστήρια εξακολουθούν να είναι κλειστά.

Συγκεκριμένα, στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei έκλεισε με κέρδη 1,94% στις 11.369 μονάδες. Ο αυστραλιανός ASX είναι σχεδόν αμετάβλητος με οριακή άνοδο 0,02% στις 4.981 μονάδες ενώ ο κορεατικός Kospi καταγράφει απώλειες 0,26% στις 1.945 μονάδες, με τους επενδυτές να δείχνουν ψύχραιμοι παρά τις αναφορές για πυρηνική δοκιμή στη Βόρειο Κορέα.

Οι αγορές Κίνας, Χονγκ Κονγκ, Σιγκαπούρης, Ταϊβάν, Βιετνάμ και Μαλαισίας παραμένουν κλειστές για τον εορτασμό της πρωτοχρονιάς.

Το κυρίαρχο θέμα συζήτησης στους κόλπους των επενδυτών πάντως, είναι η αποδυνάμωση του γεν (στα 93,93 γεν ανά δολάριο), που ευνοεί τα χρηματιστήρια καθώς δίνει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στις ιαπωνικές εξαγωγές. Πόσο μάλλον όταν και ο υπουργός Οικονομικών Ακίνα Αμάρι δήλωσε κατά τη διάρκεια της χθεσινής αργίας ότι θα επιταχύνει τις προσπάθειές της κυβέρνησης για την ανάκαμψη της οικονομίας.

«Θα ήταν σημαντικό να δείξουμε την αποφασιστικότητά μας ώστε να δούμε ότι ο Nikkei θα φτάσει τις 13.000 μονάδες μέχρι τέλος του οικονομικού έτους» στις 31 Μαρτίου δήλωσε ο κ. Αμάτι σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε το Kyodo News. Και οι αναλυτές σπεύδουν να σημειώσουν ότι είναι πολύ σπάνιο για υπουργό Οικονομικών να διατυπώνει στόχο για την πορεία της χρηματιστηριακής αγοράς. Πρόκειται για άνοδο κατά 14% από τα τρέχοντα επίπεδα.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v