Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέα πυρηνική δοκιμή από Β. Κορέα

Η Βόρεια Κορέα προχώρησε σήμερα στην τρίτη πυρηνική δοκιμή της, κίνηση που πιθανότατα θα εξοργίσει την βασική της σύμμαχο, την Κίνα, αλλά και να οδηγήσει σε αύξηση των διεθνών ενεργειών κατά της Πιονγκγιανγκ.

Νέα πυρηνική δοκιμή από Β. Κορέα
Η Βόρεια Κορέα προχώρησε σήμερα στην τρίτη πυρηνική δοκιμή της, κίνηση που πιθανότατα θα εξοργίσει την βασική της σύμμαχο, την Κίνα, αλλά και θα οδηγήσει σε αύξηση των διεθνών ενεργειών κατά της Πιονγκγιανγκ.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι-Μουν, καταδίκασε την δοκιμή, δηλώνοντας πως ήταν μια «ξεκάθαρη και σοβαρή παραβίαση» των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Η Νότια Κορέα γνωστοποίησε πως το μέγεθος της σεισμικής δραστηριότητας υποδεικνύει πυρηνική έκρηξη ελαφρώς μεγαλύτερη από τις προηγούμενες δυο δοκιμές της χώρας, στους 6-7 κιλοτόνους.

«Επιβεβαιώθηκε ότι η πυρηνική δοκιμή πραγματοποιήθηκε με ασφαλή τρόπο, με χρήση μικρότερου και ελαφρύτερου πυρηνικού μηχανισμού, με μεγαλύτερη εκρηκτική δύναμη σε σχέση με τις προηγούμενες δοκιμές, δεν δημιούργησε αρνητικές επιπτώσεις για το γύρο οικολογικό περιβάλλον», μετέδωσε το KCNA, το ειδησεογραφικό πρακτορείο της Β. Κορέας. 

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη, στην οποία καταδίκασε την δοκιμή και δεσμεύτηκε για τη λήψη περαιτέρω δράσης.

"Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας καταδικάζουν τη δοκιμή, η οποία παραβιάζει τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας" ανέφερε στους δημοσιογράφους ο υπουργός Εξωτερικών της Ν. Κορέας, προσθέτοντας ότι τώρα θα υπάρξουν διαβουλεύσεις για τη λήψη των κατάλληλων μέτρων.

Η Ιαπωνία ζήτησε αμέσως να επιβληθούν κυρώσεις στη Β. Κορέα, με τον πρωθυπουργό της χώρας να δηλώνει πως η δοκιμή αποτελεί «σοβαρή απειλή» για την Ιαπωνία, την οποία δεν μπορεί να ανεχτεί.

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε από την πλευρά του ότι η τελευταία πυρηνική δοκιμή είναι μια «εξαιρετικά προκλητική πράξη» που βλάπτει την σταθερότητα στην περιοχή, ενώ χαρακτήρισε το πυρηνικό πρόγραμμα της Β. Κορέας «απειλή» για τις ΗΠΑ και τη διεθνή ασφάλεια.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας από την πλευρά του εξέφρασε την ισχυρή αντίθεσή του στην πυρηνική δοκιμή και κάλεσε την Βόρεια Κορέα να μην κάνει ενέργειες που μπορεί να επιδεινώσουν την κατάσταση. Επίσης, κάλεσε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους και να επιλύσουν τα ζητήματα μέσω του διαλόγου.

Εν τω μεταξύ, το υπουργείο Άμυνας της Ν. Κορέας δήλωσε πως δεν μπορούν να αποκλειστούν επιπλέον πυρηνικές δοκιμές και εκτοξεύσεις πυραύλων από τη Β. Κορέα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v