Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μικτή εικόνα στις ασιατικές αγορές

Διχασμένες και πάλι οι ασιατικές αγορές. Το Τόκι κινείται σε προεκλογικό ρυθμό και στηρίζεται από την αποδυνάμωση του γεν. Ευρύτερα όμως, υπάρχει έντονη νευρικότητα για τα δημοσιονομικά προβλήματα σε ΗΠΑ και ευρωζώνη.

Διχασμένες για δεύτερη συνεχή συνεδρίαση οι ασιατικές αγορές με το χρηματιστήριο του Τόκιο να κινείται σε προεκλογικό ρυθμό και να στηρίζεται από την υποχώρηση του γεν. Ευρύτερα όμως, οι εικόνα στις ασιατικές είναι αρνητική καθώς επικρατεί έντονη νευρικότητα ενόψει των διαπραγματεύσεων στην Ουάσιγκτον για την αντιμετώπιση του δημοσιονομικού γκρεμού. Οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή παράλληλα, και τα σενάρια για χερσαία επίθεση από το Ισραήλ κλιμακώνουν τις ανησυχίες.

Συγκεκριμένα, στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei έκλεισε με άλμα 2,25 στις 9.024 μονάδες. Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng ενισχύεται κατά 0,2% στις 21.150 μονάδες. Πτώση 0,53% καταγράφει ο κορεατικός Kospi στις 1.860 μονάδες, ενώ ο αυστραλιανός ASX σημειώνει απώλειες 0,24% στις 4.360 μονάδες.

Στην κινεζική αγορά, ο Shanghai Composite υποχωρεί κατά 0,77% στις 2.014μονάδες και ο CSI 300 κατά 1,06% στις 2.170 μονάδες.

Το ιαπωνικό γεν υποχώρησε σε χαμηλό σχεδόν 7 μηνών έναντι του δολαρίου καθώς ο πρωθυπουργός Yoshihiko Noda αναμένεται να προκηρύξει σήμερα εκλογές για την 16η Δεκεμβρίου. Επίσης, ο Shinzo Abe, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πιθανότατα νέος πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, ζήτησε από την κεντρική τράπεζα της χώρας να ακολουθήσει πολιτική μηδενική ή αρνητικών επιτοκίων.

Οι εξελίξεις αυτές ώθησαν τις μετοχές των εξαγωγικών εταιριών. Η Sony Corp καταγράφει άλμα 3.3%, η Nikon ράλι 7.2%, και η Canon σημειώνει κέρδη 5.8%.

Στην Ουάσιγκτον, ο πρόεδρος Βαράκ Ομπάμα και οι επικεφαλής του Κογκρέσου ξεκινούν σήμερα διαπραγματεύσεις για την αντιμετώπιση του δημοσιονομικού γκρεμού. Χρειάζεται άμεσα να βρεθεί λύση ώστε να αποτραπεί η αυτόματη επιβολή δημοσιονομικών μέτρων ύψους 600 δις. δολ. που θα φρενάρουν την αμερικανική οικονομία.

Παράλληλα, η κόντρα μεταξύ Γερμανίας και ΔΝΤ ως προς το ελληνικό πρόβλημα κλιμακώνεται. Η Άνγκελα Μέρκελ απέκλεισε εκ νέου το ενδεχόμενο κουρέματος του ελληνικού χρέους, ενώ η Κριστίν Λαγκάρντ ζήτησε να ληφθεί άμεσα απόφαση για την Ελλάδα.

Εν μέσω αυτής της εικόνας των δημοσιονομικών προβλημάτων σε ΗΠΑ και ευρωζώνη, η απειλή πολέμου στη Μέση Ανατολή εντείνει τη νευρικότητα. Για πρώτη φορά μετά από δύο δεκαετίες ήχησαν οι σειρήνες πολέμου και στο Τελ Αβίβ ενώ πληθαίνουν τα σενάρια για χερσαία επίθεση, καθώς ενισχύεται η παρουσία ισραηλινών δυνάμεων γύρω από τον παλαιστινιακό θύλακα

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v