Επιμένουν πτωτικά οι ασιατικές αγορές

Υπό πίεση οι ασιατικές αγορές. Προβληματισμός ως προς την απειλή δημοσιονομικού γκρεμού στις ΗΠΑ. Τα διεθνή πρακτορεία πάντως, αποτυπώνουν και κλίμα έντονης νευρικότητας αναφορικά με την Ελλάδα.

Επιμένουν πτωτικά οι ασιατικές αγορές καθώς κυριαρχεί ο προβληματισμός ως προς την απειλή δημοσιονομικού γκρεμού στις ΗΠΑ. Τα διεθνή πρακτορεία πάντως, αποτυπώνουν και κλίμα έντονης νευρικότητας αναφορικά με την Ελλάδα

Συγκεκριμένα, στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei έκλεισε με πτώση 0,9% στις 8757 μονάδες. Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng υποχωρεί κατά 0,68% στις 21.420 μονάδες. Ο κορεατικός Kospi καταγράφει απώλειες 0,52% στις 1.904 μονάδες ενώ ο αυστραλιανός ΑSX σημειώνει πτώση 0,44% στις 4482 μονάδες.

Στην κινεζική αγορά, ο Shanghai Composite υποχωρεί κατά 0,32% στις 2064 μονάδες και ο CSI 300 κατά 0,35% στις 2237 μονάδες.

Οι ειδήσεις από το «μέτωπο» της οικονομίας πάντως, ήταν θετικές. Η βιομηχανική παραγωγή της Κίνας ξεπέρασε τις προσδοκίες, ενώ ο πληθωρισμός φαίνεται πως βρίσκεται υπό έλεγχο, γεγονός που δίνει περιθώρια ελιγμών στη νομισματική πολιτική.

Οι επενδυτές όμως, στρέφουν την προσοχή τους στις εξελίξεις σε ΗΠΑ και ευρωζώνη. Με την επανεκλογή Obama, η συζήτηση επανέρχεται στο επείγον θέμα του δημοσιονομικού γκρεμού καθώς τα χρονικά περιθώρια είναι πλέον ασφυκτικά. Εάν δεν αναληφθεί δράση, την 1η Ιανουαρίου θα επιβληθούν αυτόματα περικοπές στις δημόσιες δαπάνες και φορολογικές αυξήσεις που – κατά τους αναλυτές- θα πλήξουν σημαντικά τη μεγαλύτερη οικονομία στον πλανήτη.

Επιπλέον, «υπάρχουν αμφιβολίες για τη δυνατότητα εύρεσης μίας βιώσιμης λύσης για την Ελλάδα» αναφέρει το πρακτορείο Reuters στο σχόλιό του για τη σημερινή συνεδρίαση των ασιατικών αγορών.

Ο χρυσός εκτινάχθηκε σε υψηλό δύο εβδομάδων, αγγίζοντας τα 1,737,60 δολ. ανά ουγκιά, ενώ το δολάριο υποχώρησε λίγο από τα υψηλά δύο μηνών που άγγιξε χθες. Έναντι του ιαπωνικού νομίσματος διαπραγματεύεται στα 81,001 γεν. Το ευρώ ανέκαμψε κατά 0,2% στα 1,2773 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v