Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χωρίς ενθουσιασμό οι αγορές με τη νίκη Ομπάμα

Οριακές κινήσεις σε Τόκιο και Σαγκάη. Με βήμα σημειωτόν και τα futures της Wall. Ήπιες πιέσεις στο δολάριο και μικρή άνοδος των Treasuries. Τι βλέπουν οι αναλυτές για δημοσιονομική πολιτική και Fed.

Χωρίς ενθουσιασμό αντέδρασαν οι αγορές στην επανεκλογή Obama με τους επενδυτές να προσπαθούν να αποτιμήσουν τι ακριβώς συνεπάγεται η δεύτερη θητεία των Δημοκρατικών με ένα διχασμένο Κογκρέσο.

Στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei έκλεισε με πτώση 0,03% στις 8.972 μονάδες. Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng ενισχύεται κατά 0,25% στις 21.999 μονάδες. Ο κορεατικός Kospi καταγράφει άνοδο 0,49% στις 1.937 μονάδες και ο αυστραλιανός ASX σημειώνει κέρη 0,68% στις 4.534 μονάδες.

Στην κινεζική αγορά, ο Shanghai Composite είναι σχεδόν αμετάβλητος με οριακή πτώση 0,01%^ στις 2.105 μονάδες και ο CSI 300 υποχωρεί κατά 0,21% στις 2.287 μονάδες.

Στην ηλεκτρονική διαπραγμάτευση τα futures του S&P 500 υποχωρούν κατά 0,04%. Το δολάριο υποχωρεί κατά 0,4% έναντι ενός καλαθιού νομισμάτων. Έναντι του ιαπωνικού νομίσματος υποχωρεί στα 80,05 γεν και έναντι του ευρώ στα 1,2862 δολ. Θετικά πάντως αντέδρασαν τα Treasuries με την απόδοση των 10ετών τίτλων να υποχωρεί κατά 6 μονάδες βάσης στο 1,69%

Η κατάσταση που έχει προκύψει άλλωστε, δεν διευκολύνει την άμεση εύρεση λύσης για την απειλή του «δημοσιονομικού γκρεμού». Ο Μπαράκ Ομπάμα με μοιρασμένο Κογκρέσο θα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει τις ίδιες δυσκολίες στην εφαρμογή δημοσιονομικής πολιτικής.

«Παρά τα όσα εορταστικά αναφέρονται στις καμπάνιες και τη μαζική διαφημιστική δαπάνη, ο κίνδυνος για τις αγορές είναι το deja vu» δήλωσε ο Mohamed El Erian στους Financial Times και συμπλήρωσε: «Μετά τον αρχικό ενθουσιασμό μπορεί να επιστρέψει η ανησυχία καθώς είμαστε ακόμη όμηροι των διαφωνιών και της αναποφασιστικότητας του Κογκρέσου»

Άλλοι όμως, είναι πιο αισιόδοξοι. «Το αποτέλεσμα των εκλογών καθιστά πιο σίγουρο ότι η FOMC θα διατηρήσει την χαλαρή νομισματική πολιτική καθώς προσπαθούν να βελτιώνουν τη δημοσιονομική εικόνα κατά το 2013» δηλώνει και ο Charles Diebel της Lloyds Banking Group. «Φαίνεται πως οι επενδυτές συνειδητοποιούν ότι ο δημοσιονομικός γκρεμός μπορεί να αποφευχθεί, οι προβλέψεις για την ανάπτυξη στις ΗΠΑ τον επόμενο χρόνο είναι αξιοσημείωτα καλές» δηλώνει και ο Andrew Wilkinson, της Miller Tabak.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v