Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε κλοιό πιέσεων οι ασιατικές αγορές

Πτώση 1,5% για Τόκιο και Σαγκάη. Επιστρέφουν οι ανησυχίες για το δημοσιονομικό γκρεμό στις ΗΠΑ. Προβληματισμός για τη διεθνή οικονομία. Τα βλέμματα στο συνέδρειο του ΚΚ στην Κίνα, αλλά επίσης σε ΕΚΤ και ΒοΕ.

Ισχυρές πιέσεις δέχθηκαν κατά τη σημερινή συνεδρίαση οι ασιατικές αγορές καθώς επανέρχονται οι ανησυχίες για την απειλή του δημοσιονομικού γκρεμού στις ΗΠΑ αλλά και στα δυσοίωνα μηνύματα για την οικονομία.

Συγκεκριμένα, στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei έκλεισε με πτώση 1,51% στις 8837 μονάδες. Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng υποχωρεί κατά 1,82% στις 21.698 μονάδες. Ο κορεατικός Kospi καταγράφει απώλειες 1,1% στις 1.914 μονάδες και ο αυστραλιανός ASX σημειώνει απώλειες 0,71% στις 4.502 μονάδες.

Στην κινεζική αγορά, ο Shanghai Composite υποχωρεί κατά 1,53% στις 2.073 μονάδες και ο CSI 300 κατά 1,74% στις 2.247 μονάδες.

Τη μεγαλύτερη πτώση για το 2012 σημείωσε ο Dow που υποχώρησε 2,36%, στις 12.932,73 μονάδες. Ο S&P κατέγραψε απώλειες 2,37% κλείνοντας στις 1.394,253 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισε χαμηλότερα 2,48% στις 2.937,29 μονάδες.

Την επομένη της επανεκλογής Ομπάμα, η Fitch Ratings υπενθύμισε σε όλους τι ακριβώς διακυβεύεται. «Όπως αποτυπώνεται και στο αρνητικό outlook για την αξιολόγηση του τριπλού Α, εάν δεν αποφευχθεί ο δημοσιονομικός γκρεμός τότε πιθανότατα θα υπάρξει υποβάθμιση το 2013» δήλωσε ο οίκος αξιολόγησης.

Οι επενδυτές βρέθηκαν παράλληλα αντιμέτωποι με την απροσδόκητη βουτιά στη βιομηχανική παραγωγή της Γερμανίας κατά 1,8%. Την ίδια ώρα, στην Κίνα ξεκίνησε το συνέδριο του Κομουνιστικού Κόμματος, από το οποίο θα οριστεί νέα ηγεσία και νέα στρατηγική για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη.

Εκτός από το Πεκίνο όμως, η προσοχή των επενδυτών στρέφεται επίσης στο Λονδίνο και τη Φρανκφούρτη για τις συνεδριάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Τράπεζας της Αγγλίας.

«Η ψηφοφορία για τα μέτρα στην Ελλάδα πέρασε, ο πανικός για την επανεκλογή Ομπάμα αναγκάζει τους επενδυτές να κλείσουν θέσεις ώστε να κλειδώσουν κέρδη» αναφέρει ο Sebastien Galy της Societe Generale.

Στην ιαπωνική αγορά, πιέσεις δέχθηκε ο εξαγωγικός κλάδος λόγω του ισχυρού γεν. Οι μετοχές των Canon και Mazda Motor υποχωρούν κατά 2,8%. Πιέσεις ασκούνται και σε κυκλικούς κλάδους, όπως οι μεταλλευτικές (Rio Tinto -1,5%, Fortescue Metals Group -1,7%, Aluminum Corp of China -2,3%, PetroChina -2,4%)

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v