Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μικτή εικόνα στις ασιατικές αγορές

Έντονες πιέσεις στο χρηματιστήριο του Τόκιο. Σε ύφεση η ιαπωνική οικονομία και πιέσεις στις αυτοκινητοβιομηχανίες. Αντίθετη η εικόνα για την κινεζική οικονομία με νέο άλμα στις εξαγωγές.

Έντονες πιέσεις στο χρηματιστήριο του Τόκιο μετά τα δυσοίωνα στοιχεία για την ιαπωνική οικονομία η οποία βρέθηκε σε ύφεση το τελευταίο τρίμηνο. Ανοδικά κινήθηκε η κινεζική αγορά, αν και οι όποιες κινήσεις ήταν διστακτικές καθώς διατηρούνται οι ανησυχίες για την απειλή του δημοσιονομικού γκρεμού στις ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei έκλεισε με πτώση 0,93% στις 8.676 μονάδες. Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng καταγράφει άνοδο 0,31% στις 21.450 μονάδες. Ο κορεατικός Kospi υποχωρεί κατά 0,19% στις 1.900 μονάδες και ο αυστραλιανός ASX κατά 0,28% στις 4469 μονάδες.

Στην κινεζική αγορά, ο Shanghai Composite ενισχύεται κατά 0,36% στις 2.076 μονάδες και ο CSI 300 κατά 0,34% στις 2248 μονάδες.

Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου για την κινεζική οικονομία ήταν θετικά. Το εμπορικό πλεόνασμα της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη διευρύνθηκε στα 32 δισ. δολ. τον Οκτώβριο από 27,7 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Οι εξαγωγές ενισχύθηκαν κατά 11,6% ξεπερνώντας τις προβλέψεις για αύξηση κατά 10%.

Τα ευοίωνα στοιχεία για την Κίνα όμως, έρχονται σε αντίθεση με την εικόνα που παρουσιάζεται για την ιαπωνική οικονομία. Το ΑΕΠ στη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου συρρικνώθηκε κατά 0,9% το τρίμηνο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου, ενώ σε ετήσια βάση, η ύφεση υπολογίζεται στο 3,5%.

Η είδηση αυτή ενέτεινε τις πιέσεις στις μετοχές των εξαγωγικών εταιρειών, δεδομένου ότι και το ιαπωνικό νόμισμα κινήθηκε ανοδικά στα 79.5 γεν έναντι του δολαρίου. Η μετοχή της Sony έκλεισε με πτώση 2,6%, της Hitachi με απώλειες 2,2% και της Toshiba 1,8%.

Αρνητικά πρόσημα και στις μετοχές των αυτοκινητοβιομηχανιών. Η Isuzu Motors έκλεισε στο -2,4%, της Τoyota στο -1,8% και της Honda στο -1,3%. Δημοσίευμα της Nikkei αναφέρει άλλωστε, ότι το πλήγμα για τις ιαπωνικές βιομηχανίες για τη γνωστή εδαφική διαμάχη μεταξύ Τόκιο και Πεκίνου ενδέχεται να αγγίξει τα 130 δισ. γεν (1,64 δισ. δολ).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v