Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πιέσεις στις ασιατικές αγορές

Πτωτικά κινήθηκαν οι ασιατικές αγορές, καθώς η υποχώρηση των τιμών των εμπορευμάτων και τα χειρότερα του αναμενόμενου στοιχεία για τον τομέα των υπηρεσιών στις ΗΠΑ, πίεσαν τις μεταλλευτικές και ενεργειακές μετοχές.

Πτώση για πρώτη φορά μετά από πέντε συνεδριάσεις κερδοφόρας πορείας για τις ασιατικές αγορές, λόγω της αποδυνάμωσης στις τιμές εμπορευμάτων αλλά και της χαμηλότερης του αναμενόμενου βελτίωσης στον κλάδο μεταποίησης στις ΗΠΑ.

Απώλειες υψηλότερες του 4% για τους τίτλους των BHP Billiton και Rio Tinto, ενώ κατά 4,4% χαμηλότερα κινείται ο πετρελαϊκός όμιλος Cnooc.

Απώλειες 2% για τον ευρύτερο δείκτη MSCI Ασίας-Ειρηνικού, ο οποίος έχει ενισχυθεί 48% σε σχέση με το ιστορικό χαμηλό που άγγιξε στις αρχές Μαρτίου.

"Το πιθανότερο είναι ότι οι αγορές "έτρεξαν" πολύ γρήγορα και πιθανώς αυτή η ταχύτητα να μην δικαιολογείτια ούτε από την πορεία της οικονομίας, ούτε από την πορεία των επιχειρήσεων", υπογραμμίζει στο Bloomberg, ο κ. Matt Riordan, διαχειριστής κεφαλαίων 3,2 δισ. δολαρίων για την Paradise Investment Management.

Απώλειες 0,75% για τον Nikkei, με τον ASX στην αγορά της Αυστραλίας να δέχεται ισχυρότερες πιέσεις και να υποχωρεί κατά 2,06%. Στο 1,61% η πτώση για τον Hang Seng στην αγορά του Χονγκ Κονγκ ενώ 2,6% χαμηλότερα κινήθηκε ο Kospi της Ν. Κορέας. Ανάλογη η εικόνα και στην αγορά της Κίνας, με τον Shanghai Composite να υποχωρεί υψηλότερα του 1%.

Ήπια ανοδικές τάσεις επικρατούν, αυτήν την ώρα, στα futures των ευρωπαϊκών αγορών, με τους επενδυτές να στρέφουν την προσοχή τους στις συνεδριάσεις των ΕΚΤ και Τράπεζας της Αγγλίας. Κέρδη 0,4% για τον DAX 30, με τον FTSE 100 να εμφανίζει ανάλογη άνοδο,ενώ κατά 0,3% υψηλότερα κινείται ο CAC 40.

Όχι τόσο θετικά μακροοικονομικά στοιχεία αλλά και οι δηλώσεις του επικεφαλής της Fed, κ. Ben Bernanke, διέκοψαν το ανοδικό σερί της Wall Street. Ο Dow υποχώρησε 0,75% στις 8.675,24 μονάδες, ο S&P 500 χαμηλότερα κατά 1,37% στις 931,76 μονάδες και ο Nasdaq με απώλειες 0,59% στις 1.825,92 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v