Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ισχυρή πτώση με «ρίζες» στις ΗΠΑ για την Ασία

Πτώση στις ασιατικές αγορές, καθώς η απροσδόκητη πτώση των λιανικών πωλήσεων στις ΗΠΑ και η υποχώρηση των τιμών των εμπορευμάτων, «θολώνει» τις προοπτικές κερδοφορίας των εταιρειών.

Η αναπάντεχη υποχώρηση των λιανικών πωλήσεων στις ΗΠΑ, επανέφερε στο προσκήνιο τις ανησυχίες για οικονομία και εξαγωγές οδηγώντας σε ισχυρές απώλειες τις ασιατικές αγορές.

Την ισχυρότερη πτώση έξι εβδομάδων σημείωσε ο ευρύτερος δείκτης MSCI Ασίας-Ειρηνικού, καθώς αποδυναμώθηκε 2,7%, πιεζόμενος από τις μετοχές εξαγωγικών ομίλων όπως η Sony (-6,8%), αλλά και μεταλλευτικών εταιρειών, όπως η Rio Tinto Group (-11%).

«Οι επενδυτές παρασύρθηκαν και «πόνταραν» στην πιθανότητα ανάκαμψης, όμως είναι φανερό ότι ο «πάτος» δεν έχει ακόμη φθάσει», υποστήριξε ο κ. Naoteru Teraoka, διαχειριστής κεφαλαίων 23 δισ. δολαρίων για την Chuo Mitsui Asset Management.

Σε χαμηλό δύο εβδομάδων ο Nikkei, με απώλειες 2,64%, ενώ ισχυρότερες πιέσεις ασκήθηκαν στις αγορές Χονγκ Κονγκ και Αυστραλίας, με τους Hang Seng και ASX να υποχωρούν 3,23% και 3,44% αντίστοιχα. Στο 2,37% οι απώλειες για τον Kospi της Ν. Κορέας, ενώ ελαφρά πιο «συγκρατημένοι» οι επενδυτές στην Κίνα, με τον Shanghai Composite να υποχωρεί 0,86%.

Πτωτική κίνηση ακολουθούν, αυτήν την ώρα, τα futures των ευρωπαϊκών αγορών. Πιο συγκεκριμένα πτώση 0,4% σημειώνει ο DAX 30, όσο ακριβώς και ο CAC 40, ενώ κατά 0,8% χαμηλότερα κινείται ο FTSE 100.

Αρνητικά εταιρικά μεγέθη και σαφώς η αναπάντεχη υποχώρηση των λιανικών πωλήσεων αποτέλεσαν τις δύο βασικές αιτίες για την πτώση της Wall Street στη συνεδρίαση της Τετάρτης. Ο Dow Jones έκλεισε στις 8.284,89 μονάδες με απώλειες 2,18%, ο Nasdaq με πτώση 3,01%, στις 1.664,19 μονάδες και ο S&P 500 χαμηλότερα 2,69% στις 883,92- κάτω των 900 μονάδων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v