Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι πιο εξωφρενικές παροχές Αμερικανών CEOs

Οι πιο εξωφρενικές έκτακτες παροχές που απόλαυσαν μεγαλοστελέχη αμερικανικών εταιρικών στη "χρυσή περίοδο". Από εταιρικά τζετ, αυτοκίνητα και σoφέρ, δωρεάν μπράβους, κάρτες και καθαριστήρια μέχρι τα..."χρυσά φέρετρα".

  • Alistair Barr (MarketWatch, Σαν Φραντσίσκο)
Οι πιο εξωφρενικές παροχές Αμερικανών CEOs
Η διοίκηση μιας μεγάλης εισηγμένης επιχείρησης είναι δύσκολη δουλειά, γι’αυτό και πολλά ανώτερα στελέχη λαμβάνουν κάποια επιπλέον "βοήθεια" που θα τα τονώσει:

Χρήση των τζετ, των αυτοκινήτων και των οδηγών της εταιρίας, δωρεάν μπράβους και καθαριστήρια για το σπίτι, τσάμπα οικονομικούς - φορολογικούς - συνταξιοδοτικούς σχεδιασμούς, απεριόριστη πρόσβαση σε κάρτες μελών κλαμπ και πολλά-πολλά άλλα "τυχερά". Κάποιες από αυτές τις παροχές διατηρούνται και μετά τη συνταξιοδότηση του στελέχους -σε κάποιες περιπτώσεις και μετά τον… θάνατό του.

Και ορίστε οι πιο εξωφρενικές έκτακτες παροχές που έχουν απολαύσει μεγαλοστελέχη αμερικανικών επιχειρήσεων στη "χρυσή περίοδο" της σύγχρονης Ιστορίας, όπως τις καταγράφει η Alistair Barr στο πλαίσιο του αφιερώματος του πρακτορείου MarketWatch με... εταιρικές ιστορίες καθημερινής τρέλας, υπό τον γενικό τίτλο "Βρόμικες Αμοιβές".


Ο ΑΡΧΟΝΤΑΣ ΤΩΝ ΠΑΡΟΧΩΝ

O κ. Jack Welch ηγήθηκε της General Electric επί δύο δεκαετίες. Υπέγραψε το 1996 τη συμφωνία συνταξιοδότησής του, που περιελάμβανε όλες τις παροχές που μπορεί ένα στέλεχος να φανταστεί και του απένειμε δίκαια τον τίτλο του "άρχοντα των παροχών".

Τη χρονιά που συνταξιοδοτήθηκε, το 2001, ο κ. Welch έλαβε έκτακτες παροχές 2,5 εκατ. δολαρίων που περιλάμβαναν: πρόσβαση στο αεροσκάφος της G.E. για απεριόριστη προσωπική χρήση, αποκλειστική χρήση πολυτελούς διαμερίσματος στη Νέα Υόρκη, δικαίωμα απεριόριστης χρήσης εταιρικής λιμουζίνας Mercedes-Benz με οδηγό, χώρο γραφείων στη Νέα Υόρκη και το Κονέκτικατ, επαγγελματικές υπηρεσίες φορολογίας και επενδύσεων, δωρεάν σύστημα επικοινωνίας και δικτύων στο σπίτι (τηλέφωνο, φαξ, κομπιούτερ) με τεχνική υποστήριξη, προσωπικούς φρουρούς για συγκεκριμένες περιστάσεις, συστήματα ασφαλείας σε τρία σπίτια του.

Όταν χώρισε το 2002 με τη γυναίκα του, το 2002, η κυρία Jane Beasley Welch έλαβε στο πλαίσιο του διακανονισμού του διαζυγίου εταιρικές θέσεις διαρκείας για τους αγώνες των New York Knicks καθώς και το U.S. Open, εταιρικά έξοδα παράστασης στο Jean Georges (εστιατόρια όπου το γεύμα κοστίζει περίπου 150 δολάρια ανά άτομο) και υπηρεσίες στο πλαίσιο της κατοχής του διαμερίσματος στη Νέα Υόρκη, όπως κρασί, φαγητό πλυντήριο, καλλυντικά και εφημερίδες.


ΟΛΑ ΓΙΑ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ

Ο κ. John Thain, πρώην επικεφαλής του NYSE Euronext, είχε προσληφθεί το 2007 στη Merrill Lynch. Μόλις προσλήφθηκε, ξόδεψε 1,2 εκατομμύριο δολάρια για ανακαίνιση του νέου γραφείου του, δύο αιθουσών συσκέψεων και ενός χώρου υποδοχής. Στα έπιπλα περιλαμβάνονταν ένα κομό αξίας 35.113,5 δολαρίων, ένας μπουφές 19ου αιώνα αξίας 68.178 δολαρίων και δύο πολυθρόνες αξίας 87.783 δολαρίων. Το διακοσμητικό σαφάρι άρχισε λίγους μήνες μετά τα πακέτα διάσωσης της κυβέρνησης.


ΧΡΥΣΑ… ΦΕΡΕΤΡΑ!

Κάποιες εταιρίες κόπτονται τόσο πολύ να κρατήσουν στελέχη που υπόσχονται μεγάλες παροχές και αμοιβές ακόμη και σε περίπτωση που ο ενδιαφερόμενος… πεθάνει. Τα συμβόλαια αυτά ονομάζονται "χρυσά φέρετρα" και περιλαμβάνουν ασφάλειες ζωής αξίας εκατομμυρίων κ.ά. Η Abercrombie & Fitch πλήρωσε στο CEO κ. Michael Jefferies "μπόνους παραμονής" 6 εκατ. δολ. για να τον πείσει να μην αφήσει την εταιρία. Εάν ο κ. Jefferies πεθάνει, το μπόνους καθώς και ασφαλιστικό συμβόλαιο 10 εκατ. δολ. από την εταιρία θα πάνε στους κληρονόμους.
Εάν ο επικεφαλής της General Dynamics, κ. Nicholas Chabraja, πέθαινε στα τέλη του 2008, οι κληρόνομοι του θα έπαιρναν σχεδόν 30 εκατ. δολάρια. Αν ο επικεφαλής της Nabors Industries, κ. Eugene Isenberg, πέθαινε, έμενε ανίκανος ή έπεφτε θύμα δολοφονίας χωρίς πρόθεση στα τέλη του 2007, η οικογένειά του θα λάμβανε 260 εκατ. δολάρια.


ΚΑΛΛΙΟ ΓΑΪΔΟΥΡΟΔΕΝΕ…

Εάν η εταιρία πληρώνει τόσα λεφτά για να κερδίσει και να κρατήσει τα στελέχη της, προφανώς συμφέρει να τα προστατεύσει όσο το δυνατόν περισσότερο. Η Affiliated Computer Services δαπάνησε πάνω από 1,7 εκατ. δολάρια από το 2004 έως το 2007 για συστήματα και εξοπλισμό ασφαλείας, καθώς και για προσωπική φρουρά για τον πρόεδρο και ιδρυτή κ. Darwin Deason.


ΚΑΙ ΤΟ ΝΤΕΠΟΖΙΤΟ ΓΕΜΑΤΟ

Η Ford Motor και η General Motors πρόσφεραν στα ανώτερα στελέχη τους από δύο δωρεάν αυτοκίνητα τον χρόνο και δωρεάν βενζίνη στο πλαίσιο του ευρύτερου προγράμματος "αξιολόγησης οχήματος", βάσει του οποίου οι μάνατζερ οφείλουν να ενημερώνουν την εταιρία για τη συμπεριφορά των αυτοκινήτων τους.


ΤΟ ΓΚΛΑΜΟΥΡ

Αλλά γιατί να χρησιμοποιήσουν αυτοκίνητο όταν μπορούν να πετάξουν με πολύ περισσότερο στιλ; Το 2006 η Ford πλήρωσε 517.560 δολάρια ώστε να μπορεί ο κ. Mark Fields, διευθυντικό στέλεχος, να πετάει κάθε σαββατοκύριακο από το εξοχικό του στη Φλόριντα έως το Μίτσιγκαν όπου βρίσκεται το γραφείο του και να επιστρέφει. Η Ford επίσης πλήρωνε για να πετάει η οικογένεια του διευθύνοντος συμβούλου κ. Alan Mulally από το Μίτσιγκαν στο Σιάτλ με το εταιρικό τζετ. Η Qwest Communications πλήρωνε για να πετάει η σύζυγος και το ανήλικο τέκνο του CEO, κ. Edward Mueller, από την Καλιφόρνια στο Κολοράντο. Το 2007 η Mattel πλήρωσε 18.833 δολάρια για να καλύψει το κόστος αναζήτησης σπιτιού από μέρους της συζύγου του προέδρου του ομίλου κ. Neil Friedman.


ΣΤΗΝ ΟΥΡΑ ΘΑ ΚΟΛΛΗΣΟΥΜΕ;

Έπειτα από δεκαετίες ακούραστης προσφοράς, οι CEOs αξίζουν μια αξιοπρεπή συνταξιοδότηση. Για όποιους δεν έχουν φροντίσει να βάλουν στην άκρη καμιά δραχμή από τα εκατομμύρια που πέρασαν από τα χέρια τους φροντίζει η εταιρία. Στα τέλη του 2005 ο επικεφαλής της Pfizer, κ. Hank McKinnell, εξασφάλισε σύνταξη που υπολογιζόταν στα 83 εκατ. δολάρια, συνολικά δηλαδή 6,5 εκατομμύρια δολάρια τον χρόνο.

Επιμέλεια: Ντ. Παπαγεωργίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v