Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πετρελαϊκές πιέσεις στην Ασία

Η υποχώρηση πετρελαίου στα 36 δολάρια στη Ν. Υόρκη αλλά και η συνεχιζόμενη αποδυνάμωση των βιομηχανικών μετάλλων, άσκησε έντονες πιέσεις στις ασιατικές αγορές. Απώλειες 0,9% για Ιαπωνία.

Πτώση πετρελαίου χαμηλότερα στα 36 δολάρια στη Ν. Υόρκη, διαμόρφωση του χαλκού σε χαμηλό τεσσάρων ετών και νέα αποδυνάμωση στις πωλήσεις ημιαγωγών αποτελούν την αιτία-τρίπτυχο της πτώσης για τις ασιατικές αγορές.

Νέα αποδυνάμωση κατά 3,4% για τη μετοχή της BHP Billiton, με τον τίτλο του κινεζικού πετρελαϊκού ομίλου Cnooc να κινείται 3,7% χαμηλότερα και την μετοχή της Samsung να υποχωρεί 4,7%.

«Το «αδύναμο» πετρέλαιο και η συνεχιζόμενη πτώση στις τιμές βιομηχανικών μετάλλων αποτελούν απτή απόδειξη της δυσάρεστης πορείας που ακολουθεί η παγκόσμια οικονομία. Αδύναμη οικονομία σημαίνει περαιτέρω απώλειες για τα εμπορεύματα», υπογραμμίζει στο Bloomberg ο κ. Rico Gomez, διαχειριστής κεφαλαίων ενός δισ. δολαρίων στην Rizal Commercial Banking.

Η μείωση επιτοκίων από την Τράπεζα της Ιαπωνίας, στο 0,1% από 0,3% που ήταν μέχρι σήμερα, ήταν αναμενόμενη από την αγορά, καθώς η BoJ όφειλε να «δράσει» προκειμένου να ανακόψει το ράλι του γεν έναντι του δολαρίου, με το ιαπωνικό νόμισμα να έχει αγγίξει υψηλό 13 ετών έναντι του δολαρίου.

Πτώση 0,91% για τον Nikkei, με τον Hang Seng να ακολουθεί ανάλογη πορεία καταγράφοντας απώλειες της τάξης του 1,60%. Στον αντίποδα ανοδική πορεία καταγράφουν οι μετοχές σε Αυστραλία και Ν. Κορέα, με τους δείκτες ASX και Kospi να ενισχύονται 0,96% και 0,43% αντίστοιχα. Σταθεροποιητικές τάσεις για την αγορά της Κίνας, με τον δείκτη Shanghai Composite να ενισχύεται 0,22%.

Ισχυρές πιέσεις δέχθηκε η Wall Street στη συνεδρίαση της Πέμπτης, με νέα κάθετη πτώση για τις μετοχές αυτοκινητοβιομηχανιών, καθώς το «πακέτο στήριξης» από την αμερικανική κυβέρνηση καθυστερεί. Πιο συγκεκριμένα ο Dow Jones υποχώρησε 2,49% στις 8.604,99 μονάδες. Απώλειες 1,71% κατέγραψε ο Nasdaq στις 1.552,37 μονάδες, ενώ ο S&P έκλεισε με πτώση 2,11% στις 885,34 μονάδες.

Το παράδειγμα Wall Street και Ασίας αναμένεται ότι θα ακολουθήσουν οι ευρωπαϊκές αγορές. Τα futures της Ευρώπης, αυτήν την ώρα, κινούνται ισχυρά πτωτικά, με τον DAX 30 να υποχωρεί κατά 39 μονάδες, τον FTSE 100 να κινείται 24 μονάδες χαμηλότερα και τον CAC 40 να καταγράφει απώλειες 44 μονάδων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v