Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι προβλέπουν αναλυτές για το δολάριο το 2009

Διόρθωση χαμηλότερα κατά το α΄ εξάμηνο του 2009 αλλά πιθανή άνοδο στη συνέχεια -εφόσον η αμερικανική οικονομία ανακάμψει ταχύτερα απ’ όλες τις υπόλοιπες μεγάλες- προβλέπουν οι αναλυτές για το αμερικανικό νόμισμα.

Τι προβλέπουν αναλυτές για το δολάριο το 2009
Όσοι έχουν επενδύσει σε αγορές συναλλάγματος να περιμένουν μεγάλες διορθώσεις κατά το πρώτο εξάμηνο 2009, καθώς το δολάριο θα προσαρμόζεται χαμηλότερα από τα υψηλά επίπεδα όπου το οδήγησε το στάτους του «καταφυγίου» το τελευταίο διάστημα. Παρά την αρχική διόρθωση, πάντως, αρκετοί αναλυτές εκτιμούν ότι το αμερικανικό νόμισμα θα βρει και πάλι τον βηματισμό του περί τα τέλη του έτους.

Κατά τη διάρκεια του 2008, το δολάριο συμπεριφέρθηκε όπως περίμεναν οι περισσότεροι αναλυτές. Όχι όμως για τους λόγους που περίμεναν.


- Επιχειρηματικές επιπτώσεις

Η οικονομική ανάκαμψη των ΗΠΑ που προέβλεπαν οι πολλοί δεν υλοποιήθηκε. Αντί αυτού, η πιστωτική ασφυξία μετατράπηκε σε κρίση, η επιβράδυνση σε ύφεση και τα αμερικανικά επιτόκια μειώθηκαν, αντί να ενισχυθούν. Παρ’ όλα αυτά, το δολάριο κατόρθωσε να ανακάμψει δυναμικά στο β΄ εξάμηνο του έτους, με στήριξη όχι από τα καλύτερα θεμελιώδη δεδομένα στις ΗΠΑ, αλλά κυρίως από την αιφνιδιαστική προσφυγή στην ασφάλεια. Και τώρα είναι ο καιρός της διόρθωσης.

«Οι επιπτώσεις της ισχύος του δολαρίου στο β΄ εξάμηνο 2008 θα γίνουν αισθητές στο α΄ εξάμηνο 2009. Η ανάκαμψη του δολαρίου θα "ροκανίσει" τα περιθώρια κέρδους πολλών αμερικανικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό», δηλώνει η κ. Kathy Lien του GFT στο πρακτορείο MarketWatch.

Η πορεία του δολαρίου στο νέο έτος οπωσδήποτε θα εξαρτηθεί πολύ από το τι θα γίνει και πότε, τόσο στην αμερικανική όσο και στην παγκόσμια οικονομία. Η οικονομία των ΗΠΑ ενδέχεται να ανακάμψει στα μέσα του επόμενου έτους ή μπορεί τα σύννεφα να επιμείνουν μέχρι το δ΄ τρίμηνο ή και περισσότερο. Ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν πάντως ότι, αργά ή γρήγορα, το δολάριο θα έχει επιστρέψει στις τάξεις των «νικητών» μέχρι να κλείσει το 2009.


- Ευρώ στο 1,60 δολάριο

Από το μέτωπο των στατιστικών, να σημειωθεί ότι το ευρώ ενισχύθηκε έως το 1,6036 δολάριο τον Ιούλιο, που ήταν τα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιανουάριο 1999, όταν γεννήθηκε το ενιαίο νόμισμα. Σταδιακά όμως παρέδωσε τα κέρδη του και κλείνει το έτος 3% χαμηλότερα έναντι του δολαρίου.

Η άνοδος του δολαρίου στο δεύτερο μισό του έτους φέτος δεν ήταν σε καμία περίπτωση «ψήφος εμπιστοσύνης» για τα θεμελιώδη οικονομικά δεδομένα των ΗΠΑ. Ήταν μάλλον μια ένδειξη για το πόσο άσχημα ήταν τα πράγματα αλλού. Η ευρωζώνη βρίσκεται στην πρώτη ύφεση της ζωής της και η ιαπωνική οικονομία συρρικνώνεται κατόπιν έξι ετών ανάπτυξης.

Επιπλέον, καθώς η πιστωτική κρίση δυνάμωσε και μειώθηκε η ρευστότητα στις διατραπεζικές αγορές, η ανάγκη για στήριξη των εθνικών προϋπολογισμών ανά τον πλανήτη αύξησε τη ζήτηση του δολαρίου ως νομίσματος χρηματοδότησης. Αυτή η «απομόχλευση» αποτέλεσε το πρώτο στάδιο του ράλι του δολαρίου και φαίνεται πλέον ότι έληξε.


- Οικονομική ανάκαμψη

«Το δεύτερο στάδιο θα έρθει με την προεξόφληση της ανάκαμψης της αμερικανικής οικονομίας», δηλώνει ο κ. Marc Chandler της Brown Brothers Harriman.

Τα μέτρα που λαμβάνουν οι αρχές, όπως η δραστική μείωση των επιτοκίων από τη Federal Reserve, εκτιμάται ότι θα οδηγήσουν σε λιγότερο σοβαρή και μικρότερη σε διάρκεια οικονομική συρρίκνωση.

Οπότε το δολάριο θα ξεκινήσει μια «νέα φάση ανόδου, στα μέσα του έτους, με την προϋπόθεση ότι η αμερικανική οικονομία θα ανακάμψει πριν από όλες τις άλλες», σημειώνει ο κ. Chandler. «Στα τέλη του έτους, η Ευρώπη θα αρχίσει να ακολουθεί τις ΗΠΑ σε ανάκαμψη, αλλά θα είναι έξι μήνες "πίσω" σε σχέση με την Αμερική», τονίζει.

Η εταιρία Brown Brothers Harriman εκτιμά ότι το ευρώ θα κλείσει το 2009 στο 1,3000 δολάριο και με ένα δολάριο θα αγοράζονται 100 γεν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v