Ο γεωπολιτικός κίνδυνος ”πίεσε” το Τόκιο

Με οριακές απώλειες έκλεισε η αγορά του Τόκιο, μετά από μια ιδιαιτέρως ”νευρική” συνεδρίαση. Η ανοδική κίνηση των μετοχών των τραπεζών και των χαλυβουργιών δεν στάθηκε ικανή να αντισταθμίσει τη δυναμική επανεμφάνιση του γεωπολιτικού κινδύνου.

Κλίμα νευρικότητας επικράτησε στην αγορά του Τόκιο, με τον δείκτη Nikkei να ταλαντεύεται πότε σε θετικό και πότε σε αρνητικό πεδίο, κλείνοντας τελικά κατά 0,13% χαμηλότερα, στις 9.852 μονάδες.

Τα κέρδη που σημείωναν οι μετοχές του τραπεζικού κλάδου, αλλά και των εταιριών χάλυβα δεν στάθηκαν ικανά να αντισταθμίσουν τον αρνητικό αντίκτυπο που είχε στην αγορά η επανεμφάνιση του γεωπολιτικού κινδύνου, τόσο λόγω των βομβιστικών επιθέσεων στην Κωνσταντινούπολη χθες όσο και λόγω του πλήγματος που δέχθηκαν τα ξενοδοχεία ”Παλαιστίνη” και ”Σέρατον” στη Βαγδάτη σήμερα, αλλά και το υπουργείο Πετρελαίου του Ιράκ, μετά από εκρήξεις που σημειώθηκαν.

Στο στόχαστρο πάντως των αγοραστών βρέθηκε η μετοχή της JFE Holdings Inc, καθώς η εταιρία ανακοίνωσε καλύτερα των εκτιμήσεων των αναλυτών κέρδη για το α΄ εξάμηνο χρήσης, ενώ παράλληλα αναθεώρησε προς τα επάνω και τις προβλέψεις της για τους ρυθμούς αύξησης των κερδών για το σύνολο του έτους, λόγω της αυξημένης ζήτησης χάλυβα κυρίως από την Κίνα.

Κέρδη μεγαλύτερα του 3% σημείωσε η μετοχή της Mizuho Financial. Στον αντίποδα των θετικών εξελίξεων βρέθηκαν οι μετοχές των εξαγωγικών εταιριών, όπως της Sony Corp.

Στην αγορά του Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng διαμορφώνεται κατά 0,38% χαμηλότερα, στις 11.800 μονάδες. Ας σημειωθεί ότι ο συγκεκριμένος δείκτης οδεύει προς την καταγραφή των μεγαλύτερων εβδομαδιαίων απωλειών από τα τέλη Μαρτίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v